Vesti

0

Vučić: Savez za nacionalnu bezbednost o četiri teme, bez dramatičnih odluka

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Savez za nacionalnu bezbednost o četiri teme, bez dramatičnih odluka

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Vučić je u Aranđelovcu rekao novinarima da će na sednici Saveta biti reči o Kosovu i Metohiji, o budućnosti Kosova, situaciji u regionu sa posebno sa osvrtom na BiH i političkim reperkusijama intervjua člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i o organizaciji i reorganizaciji bezbednosnih snaga.

"Ne očekujem dramatične odluke, ali važno je da budemo odgovorni i ozbiljni i da razumemo šta se dešava", rekao je Vučić.

Izetbegović je u intervjuu za nemačku RTV "Dojče vele", snimljenom oktobra, a emitovanom ove nedelje, rekao da je, što se njega tiče, nezavisnost Kosovo do sada trebalo da bude priznata, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da samo sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova, Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Vučić je rekao da bi bilo bolje da je Izetbegović rekao "Da", nego "Nadam se da".

"'Nadam se' pokazuje njegov lični odnos prema tome", kazao je Vučić i dodao da je Srbija razumela šta je poruka i šta su želja i nadanja i da će u skladu s tim sprovoditi politiku.

"Nikome nismo pretili, nikoga nismo uvredili već analiziramo ono što je rečeno, a ono što je rečeno je veoma ozbiljno", kazao je Vučić.

On je rekao neće otkazati posetu članova Predsedništva BiH, zakazanu za 6. i 7. decembar i da hoće o svemu da razgovara - od razgraničenja Srbije i BiH do unapređenja ekonomske saradnje.

Govoreći o temama sednice Saveta za bezbednost, Vučić je kazao da ima velikih političkih problema na Kosovu, podsetivši da je i dalje u pritvoru Bogdan Mitrović, uhapšen krajem avgusta u opštini Suva Reka pod optužbom da je učestvovao u ratnim zločinima.

On je rekao da će na sednici Saveta biti reči o dodatnom opremanju i o jačanju materijalnog položaja bezbednosnih snaga, kao i formiranju komisije za rešvanje stambenih pitanja pripadnika bezbednosnih snaga.

 

Vučić o vršnjačkom nasiju sa učenicima u školi u Aranđelovcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da oni koji su učestvovali u vršnjačkom nasilju iz kazni treba da nauče da se to ne sme raditi.

"Vršnjačko nasilje se dešava u svakoj školi, samo se to nekada pokaže, a nekada ne. Svi znamo. Nije to bila tajna ni kada sam ja išao školu, niti je to u generacijama tajna, ali ponekad nije loše da vidimo koliko nas to pogodi i kako to stvarno izgleda. A užasno je onome kome se to dogodi", rekao je Vučić.

On je u Aranđelovcu u Tehničkoj školi "Mileta Nikolić" sa učenicima i nastavnicima razgovarao o nedavnom slučaju vršnjačkog nasilja u toj školi.

"Sem veštine i znanja ovde stićete prijatelje. Bogati ste onoliko koliko znate... i koliko imate prijatelja...Potrebno vam je prijateljstvo svakog... Moja molba za vas da onoliko koliko želite da budete poštovani pokažate poštovanje prema drugima", kazao je Vučić.

Vučić je novinarima u Aranđelovcu rekao da je važno razgovarati sa decom, a da danas roditelji zbog tempa života imaju malo vremena za razgovor.

On je kazao i da društvo treba da reaguje jer često i društvene mreže i rijaliti govore da je nasilje u redu.

Vučić je kazao da je danas kasnije saznao da su u učionici dok je govorio bile i žrtve nasilja i oni koji su nasilje činili.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je cilj da škola postane bezbedno mesto.

"Mobilisaćemo sve snage da napravimo bolje protokole i da kaznenom politikom to (nasilje) predupredimo", kazao je on.

Snimak nasilja nad učenicom (15) u Aranđelovcu pojavio se u javnosti 8. novembra, ona je bila napadnuta 13. oktobra, a škola je obaveštena 12 dana kasnije.

Na snimku se vidi kako dve devojčice i jedan dečak u učionici fizički i verbalno maltretiraju drugaricu, navodno zbog lažnih Fejsbuk profila i spornih fotografija.

 

Vučić: Dogodine veliki privatizacioni prihodi, najviše od koncesije za beogradski aerodrom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da se dogodine očekuju veliki prihodi po osnovu privatizacija, a najviše od koncesije za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Ranije procene su bile da će od jednokratne koncesione naknade prihod biti od 200 do 250 miliona evra, ali sada kažem da će biti više nego duplo više od toga", rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu.

On je dodao da zbog velikih privatizacionih prihoda republički budžet u 2018. godini neće biti u deficiti, kako se sada planira, i da će biti moguća ista ili još veća povećanja plata u javnom sektoru i penzija nego što će biti povišice u januaru ove godine.

Vučić je negirao pisanje današnjeg NIN-a da je zbog smanjenja penzija od novembra 2014. godine svakom penzioneru do sada uzeto 444 evra. Nedeljnik je naveo da je prosečna penzija pre smanjenja bila 201 evro i da je ostala na tom nivo svaki od penzionera sada bi imao na raspolaganju dodatnih 444 evra, tako da je država time uštedela više od 750 miliona evra.

"Pnezioneri znaju da to nije tako, iako teško žive", rekao je Vučić.

Kako je istakao, neistine o umanjenju penzija govore "oni koji su izgubili političku moć i nemaju šta drugo da rade".

"Šta bi drugo radili Đilas, Šapić i Jeremić, a moje je da im odgovorim istinom i još marljivijim radom", rekao je Vučić.

Po negovim rečima za 60 odsto penzionera nije bilo nikakvog umanjenja penzija, a penzije su u proseku umanjenje 5,57 odsto i sa prethodna dva uvećanja i onim koji sledi u januaru iduće godine biće povećane osam odsto.

"Od tada je dinar ojačao do četiri odsto", kazao je Vučić.

 

Vučić: Srbija bez pravno-obavezujućeg dokumenta sa Kosovom ne može u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji neće biti omogućeno da postane članica Evropske unije bez pravno-obavezujećeg sporazuma sa Kosovom.

"Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori između redova, ali ne ne taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu.

Navodeći da je juče u Briselu imao dobre razgovore(sa zvaničnicvima EU i NATO), Vučić je rekao da Srbija neće moći bez drastičnih promena u svom ali i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postane član EU.

Na pitanje šta znače "drastične promene" Vučić je rekao: "Da izvršite normalizaciju stanja, kako oni kažu, to to znači, kako god da to tumačite. Dakle, oni neće dozvoliti da postanemo članica EU bez pravno-obavezujućeg dokumenta".

On je kazao da je to teško za Srbiju, kao i da je on mnogo naučio iz rasprave i sa dva okrugla stola održana u okviru unutrašenjg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da bi bilo odlično da se "između sebe dogovorimo", ali da misli da će to biti teško.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR