Vesti

0

Priština: Zamrzavanje komunikacije Srpske liste sa Tačijem naređeno iz Beograda

Autor: JU

Izvor: Beta

Priština: Zamrzavanje komunikacije Srpske liste sa Tačijem naređeno iz Beograda

Izvor: Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

Šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku ocenio je da je pismo Srpske liste "iznenađujuće i neočekivano" jer mu kako je naveo, nije prethodio nikakav sastanak, ali i da razlozi za zamrzavanje komunikacije nemaju težinu.

"Smatram da takva odluka i pismo ne dokazuju da iza toga stoji Srpska lista, već verujem da je jedini autor pisma Vlada Srbije koja je inicirala i nametnula takvu odluku iz političkih, taktičkih i strateških razloga. Ovo nije prvi put da se predstavnicima kosovskih Srba manipuliše za potrebe Srbije", ocenio je Čolaku.

Komentarišući formiranje Zajednice srpskih opština, Čolaku je kazao da zabrinutost Srpske liste po tom pitanju stoji, ali je i dodao da je u pitanju proces koji ne može da se reši brzo.

"Kosovo će ostati pri obavezama i u optimalnom roku će sprovesti i sporazum o ZSO u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ali, to kašnjenje i odugovlačenje u implementaciji ne može da služi nijednoj partiji, u ovom slučaju Srpskoj listi, da donosi apsurdne odluke, kao što je zamrzavanje komunikacije sa najvažnijom institucijom Kosova", naveo je Čolaku.

On je ocenio da je jedan od razloga takvih postupaka Beograda i Srpske liste "taj što je predsednik Kosova uključen u intezivnu kampanju promocije transformacije Bezbednosnih snaga u Oružane snage".

"Sigurno je da Beograd nije srećan što će Kosovo uskoro imati vojsku i prema tome koristi najvažniju kartu, srpsku zajednicu, kao taoca tog procesa", ocenio je Čolaku i dodao da Tači održava komunikaciju i saradnju sa "svim predstavnicima Srba koji se ne podvrgavaju diktatu Srbije".

Srpska lista uputila je ranije pismo predsedniku Kosova u kome je navela da zamrzava svaku komunikaciju sa Tačijem jer vodi politiku koja je "antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda".

Poslanik Srpske liste Igor Simić kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će Srpska lista biti odgovoran partner u radu svih institucija, ali da je njen primarni interes bolji život Srba.

"Ovo pismo ima za cilj da osvesti one koje misle da ćemo olako prelaziti preko postupaka kojima se pokazuje nepoštovanje srpskih predstavnika u institucijama, ali i srpskog naroda uopšte", rekao je Simić dodajući da odluka o zamrzavanju komunikacije predstavlja stav celokupne Srpske liste.

On je ocenio da je najznačajnije to što je i zvanični Beograd "apsolutno nezadovoljan" ponašanjem predstavnika Prištine kada je ispunjenje Briselskog sporazuma u pitanju.

"Prvi sporazum o normalizaciji odnosa je potpisan u aprilu 2013. godine i njime je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština. Potpisnik je bio Hašim Tači lično, ali do danas nijedan korak nije učinjen kako bi ona bila formirana", rekao je Simić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR