Ambasada SAD: Devet godina, jedna smrt i nema zatvora?

Američka ambasada u Beogradu izrazila je čuđenje zato što u sudskom procesu za paljenje ambasade SAD u Beogradu niko od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu

Izvor: Beta

Utorak, 14.11.2017.

16:50

Ambasada SAD: Devet godina, jedna smrt i nema zatvora?
Foto: Screenshot

Ambasada je saopštila da podržava vladavinu prava i traži da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju povodom današnje presude Višeg suda u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da je "prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva" a da se "srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada".

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", dodaje se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008, tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbe.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar. Uslovne osude izrečene su jer je sud cenio to što su osuđeni mlade osobe i što je proteklo mngo vremena od kada su učinili krivično delo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.

Nakon mitinga 2008. godine ispred Skupštine Srbije oko 18:30 sati organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: