Vučić: Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, kaže predsednik Aleksandar Vučić povodom stava Bakira Izetbegovića o priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije. Ocenjuje da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posledice.

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu", rekao je Aleksandar Vučić novinarima, a na relativizovanje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio je opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu.

"Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda", rekao je predsednik.

Smatra da se "mnogo toga promenilo" tim intervjuom i najavljuje da će "srpski odgovor uslediti za nekoliko dana".

"Mnogo se toga promenilo tim intervjuom, i nije samo priča o tome da se (Izetbegović) nada priznanju Kosova i da je to trebalo da se učini, i nije samo to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči, uz šoljicu kafe i ratluk, delove svoje teritorije. Dakle, reč je i o drugim delovima naše teritorije, gde se neko meša u naše unutrašnje odnose, a da za to nema nikakav osnov jer nemamo nikakav potpisan međunarodnopravni ugovor", primetio je Vučić.

Ukazuje na to da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, a da će Srbija sve ozbiljno sagledati, iz svih uglova, i probati da nađe najbolje rešenje, ali i da je jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice.

Povodom Izetbegovićevih stavova o Sandžaku, kao i njegove opaske da smo, posle mnogo truda da se napreduje, "izgleda ponovo ušli u nemirne političke vode u regionu", rekao je da ne želi dalje da komentariše, da je sa saradnicima prošle noći analizirao tu situaciju, te da sve treba da se slegne.

"Taj intervjuu komplikuje mnogo toga u regionu, to je sve što mogu da kažem. Ne mogu da govorim ružne stavri o Bakiru, niti o bilo kom drugom. Stvari izgledaju drugačije nego što su izgledale juče", istakao je i dodao da, međutim, ne žurimo i nećemo da trčimo pred rudu.

Odgovarajući na pitanja novinara, naveo je da ne bi u ovom trenutku da govori o tome kakav će biti srpski odgovor, da je potrebno da prođe nekoliko dana, ali je i primetio da je kojim slučajem on dao takvu izjavu – već bi "nam ceo svet pao na glavu".

"Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna, pa oterali bi me u Hag u roku od 15 dana", primetio je Vučić.

Jasno je, dodaje predsednik, da na račun Srbije može da izgovori ko šta hoće, šta im padne na pamet. Zato, poručio je, i bole priče iz sveta o tome da sve strane treba da se smire.

Šta to znači, zapitao je, da se sve strane smire, kad on, kako je rekao, juče nije izgovorio ni reč na tu temu.

"Pitam se koje su to strane, nisam juče ništa rekao, koje su to strane", zapitao je Vučić.

Kada je reč o komentaru Saše Jankovića na Tviteru povodom izjave Izetbegovića, a gde on optužuje Vučića da opet izaziva problem da bi ga navodno rešavao, predsednik Srbije rekao je da ne može da komentariše one koji uvek idu protiv svoje države, "čak i kad nemaju nikakav razlog".

"Vučić pravi krizu, valjda zato što sam juče udisao vazduh", primetio je i naveo da će srpski odgovor na Izetbegovića uslediti narednih dana, te pomenuo da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost tim povodom biti održana u četvrtak.

Zaključio je da u ovom slučaju moramo da donosimo najbolje odluke za svoju zemlju i narod, ali ne da budemo dvolični tako što štitimo sebe, a zalažemo se za secesiju u drugim državama.

Na pitanje da li neko iz međunarodne zajednice stoji iza Izetbegovićevog stava, odnosno da li mu je neko dao vetar u leđa, rekao je:

"To ne znam. Ono što mogu da vam garantujem to je da naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje međunarodne zajednice. Oni će reći: 'E pa to je sve u redu, i mi smatramo da je Kosovo nezavisno', oni će reći: 'Pa to se podrazumeva, ali vi Srbi nemate pravo da se žalite na bilo šta, vaš teritorijalni integritet je srušen, zgažen'; govorim iz njihovog ugla, i to su sada nove činjenice", rekao je Vučić.

Kada im, navodi, kažete kako to danas štitite teritorijalni integritet Španije, BiH i svih mogućih, a srpski integritet i celovitost niste štitili pre devet godina – stanu, pogledaju u plafon ili u nebo i baš ih briga za sve.

"I to će se nastaviti. Biće nam još teže i oko KiM i svih drugih pitanja zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena dok nije sasvim pregažena i ponižena. Moj posao kao predsednika Srbije je da im ne dozvolim, ma koliko jaki i moćni bili, ni da Srbiju pregaze i da ne dozvolim da ikada Srbiju i građane Srbije ponize. I tako ću se držati", istakao je Vučić.

Zvaničnici Srbije i predstavnici političkih partija burno su reagovali povodom Izetbegovićeve izjave. O njoj se govorilo i u Skupštini.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво