MUP traga za napadačem sa stadiona

Policija traga za napadačem koji je pištoljem ranio navijača na stadionu Crvene zvezde. Još se ne zna kako je pištolj unet na tribine. Stadion suspendovan.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.04.2010.

12:37

Default images

Navijač Crvene Zvezde Igor Vrević koji je sinoć povređen hicem iz vatrenog oružja za vreme fudbalske utakmice, operisan je i njegovo stanje je stabilno. Policija je saopštila da ima informacije o potencijalnom izvršiocu i da je potrega za njim u toku. Međutim, odgovora na pitanje kako je neko uspeo da unese pištolj na tribine, za sada nema.

Prema nezvaničnim informacijama dvadesetjednogodišnji Igor Vrević povređen je u sukobu dve grupe navijača Crvene Zvezde – Ajron bojs (Iron boys) i Hijene.

Vrević, koji je, prema našim saznanjima, član Ajron bojsa, u Urgetni centar prebačen je sa teškim povredama unutrašnjih organa i grudnog koša.
Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović kaže da je Vrević operisan i da je njegovo stanje stabilno.

Policija je saopštila da traga za napadačem, a u komentarima na ovu vest na brojnim sajtovima pojavile su se informacije o njegovom identitetu.

Policija je saopštila i da će utvrditi eventualnu odgovornost redarske službe zbog unošenja vatrenog oružja na stadion.

Povređenog navijača danas je posetila i delegacija FK Crvena zvezda. Predsednik i generalni sekretar crveno-belih Vadan Lukić i Anđa Kleut, kao i kapiten tima Nikola Lazetić, razgovarali su sa povređenim navijačem, poželeli mu brz oporavak i obećali da će klub brinuti o njemu i njegovom lečenju.

"Želim pre svega da iskažem ogorčenost što jednog mladog čoveka srećem u ovakvim okolnostima. Lekari su, hvala Bogu, optimisti i veruju da će se Igor potpuno oporaviti. Kapiten Lazetić mu je preneo pozdrave svih igrača i rekao da ga čekaju na stadionu već do kraja prvenstva da se zajedno radujemo novim pobedama. Igor se veoma obradovao našem dolasku", rekao je Lukić.

Uprava FK Crvena Zvezda ogradila se od učesnika u nasilju i ocenila da osoba koja je pucala nije navijač, već kriminalac kome je mesto u zatvoru.

U saopštenju se navodi da je Klub preduzeo sve mere bezbednosti, a da se tragedija dogodila jer propisi koji regulišu pregled gledalaca koji ulaze na stadion nisu jasni.

Uzrok tragedije, odnosno ranjavanje 21-godišnjeg navijača hicem iz vatrenog oružja, prema saopštenju Zvezde je taj što zakonski propisi nisu dovoljno jasni, odnosno što "redari nemaju pravo da vrše pretres gledalaca koji ulaze na stadion, već samo njihov pregled".

"Postojeći propisi zabranjuju redarima da 'prilikom pregleda preuzimaju bilo kakve ingerencije i ovlašćenja izvršne vlasti odnosno MUP-a', što rezultate njihovog rada dovodi u pitanje", dodaje se u saopštenju.

Crveno-beli su zato pozvali na promenu zakonskih propisa kojim bi se redarima dala veća ovlašćenja ili bi pregled i pretres vršila službena lica.

U agenciji FTO Sistem koju je Crvena zvezda angažovala za obezbeđenje utakmice rekli su nam da je direktor na putu do ponedeljka i da neće davati izjave.

I u Savetu za sprečavanje nasilja u sportu, čiji je predsednik premijer Mirko Cvetković, najavljuju da će se baviti ovim slučajem.

“Ovo nam je jasan pokazatelj gde moramo i kako moramo da delujemo i odgovor možda onima koji su braneći navijanje, ustvari branili one huligane koji sprovode nasilje na sportskim terenima”, ocenjuje Milan Vučković iz Saveta za sprečavanje nasilja u sportu.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković istakla je da je potrebno intezivirati borbu protiv nasilja u sportu i poručila da "nema tolerancije prema nasilju, kako u sportu tako i u celom društvu".

Samardžić-Markovićeva je pozvala i navijače da iz svojih redova sami udalje one kojima je jedini cilj zloupotreba sporta u nasilničke svrhe.

"Učinite to, i budite odgovorni prema svojim klubovima ali i prema mladima kojima su sportisti idoli i koji zbog takvih scena ne dolaze na tribine da navijaju. Navijajte srcem, a ne pesnicama", istakla je ministarka u saopštenju.

Nasilje na tribinama osudio je i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas.

“Svaki put se kaže - sad će da krene ta akcija, imamo sve podatke, imamo slike, podatke ko je od njih, čime se bavi - i na kraju opet dobijemo to da imamo dva razlupana autobusa i imamo da ljudi sa pištoljem pucaju na tribinama”, kaže on.

Podsetimo, incident se dogodio u 70 minutu utakmice, koja i pored toga nije prekinuta.

Suspendovan stadion Crvene zvezde

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije odlučila je da pokrene postupak protiv Crvene zvezde, zbog incidenta na jučerašnjoj kup utamici protiv OFK Beogarda, kada je jedan navijač teško ranjen iz vatrenog oružja.

Istovremeno je odlučeno da do okončanja disciplinskog postupka Crvena zvezda neće moći da igra na svom stadionu.

U saopštenju komisije se navodi da će, s obzirom na težinu prekršaja, disciplinski postupak biti vođen po hitnom postupku, uz striktno poštovanje svih važećih propisa Fudbalskog saveza Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: