Otkud asfalt u Skadarliji

Tanjug

10. 11. 2017. u 17:31

Asfalt koji se vidi u Skadarliji je podloga na koju u ponedeljak, 13. novembra, počinje postavljanje, odnosno vraćanje stare turske kaldrme koja je u međuvremenu restauirana

 Откуд асфалт у Скадарлији

Foto A.Stevanović Živković

Asfalt koji se vidi u Skadarliji je podloga na koju u ponedeljak, 13. novembra, počinje postavljanje, odnosno vraćanje stare turske kaldrme koja je u međuvremenu restauirana, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

"Vidim da se na društvenim mrežama dele slike asfaltne podloge u Skadarliji. Razumem da pojedini građani ne razumeju tehnologiju rekonstrukcije, ali su mi smešni opozicioni političari opšte prakse koji od ovoga prave politiku. A i šta bi kada politiku nemaju", rekao je Vesić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Inače, na društvenim mrežama objavljena je fotografija radova u Skadarliji na kojoj se vidi kako u donjem delu ulice više nema kaldrme, kao i da je centralnim delom ulice postavljen asfalt.

Majstori opet u Skadarliji

Kada je Skadarlija preuređena 1966. godine ispod turske kaldrme nije postavljan asfalt, naveo je on i dodao da je zbog toga kaldrma na pojedinim mestima bila deformisana.

"Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča. Na isti način, sa asfaltnom podlogom rađeno je ispred Doma omladine, na Cvetnom trgu, u ulicama Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovinoj kao i na Obilićevom vencu", rekao je Vesić.

S tim u vezi, on je dodao da građani ne treba da brinu jer se turska kaldrma vraća u Skadarliju od ponedeljka.

Skadarlija dobija fontane s pićem!

"Sav posao će biti završen do prvog decembra, a opozicioni odnosno tviter političari još jednom su pokazali kakve su neznalice", ocenio je gradski menadžer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Aleksandar

10.11.2017. 18:15

Svako iole ko razmislja svojom glavom zna da je bolje ako ispod ide podloga pa bio to asfalt ili beton...

nena

10.11.2017. 18:20

A zasto se onda ispod kocke na ulicama ne stavi prvo asfalt, nego posle par meseci " rekonstrukcije" opet imamo izvaljene kocke u rupetine? ( kod SC Sumice to je redovno stanje, poprave pa za 3-4 meseca sve nude u rupama)

Skadarska

10.11.2017. 18:39

1966 nije vraćena stara turska kaldrma, nego je ugrađena nova, od velikih oblutaka iz Save i Dunava i zalivena betonom. Već je bio neko "pametan" pre ovih, pa uklonio pusto tursko...

Pedja P

10.11.2017. 19:42

Asfalt kao osnova je skupa investicija, verovatno su interesne sfere bile motivaciona diferencijacija u donosenju inteligentne odluke gradskih vlasti. Sta je sledece, mesingani ili prohromski stubovi za saobracajne znake. Ne rdjaju, dugotrajniji su, deluju lepse i kvalitetnije od svih drugih u svetu...

Жика

10.11.2017. 21:18

Kad smo već kod kaldrme, kada će se ukloniti ono ruglo u produžetku Studentske ulice ka autoputu? Ili su i tu ustvari, bili Turci?

MatijaBG

11.11.2017. 10:22

@Жика - Nikad...pa zar ne vidiš da Beograd vraćaju u doba Turaka,na kraju će kaldrmom obložiti i Terazije .To što pominješ studenntsku,ok,ali za Boga,meni je najjezivija Balkanska ulica...zavaljene,poluraspale kućice u turskom stilu,sa kaldrmom i iza toga poljski WC-i koji vonjaju i sve se to spaja sa jezivom Principovom...prvi utisak svih koji dođu u BG!

виђено

10.11.2017. 23:40

Не спомиње Косанчићев венац, који је урађен аматерски. Катастрофа, мораће опет да се ради. Бацају паре као нико никад пре!

MatijaBG

11.11.2017. 07:27

@виђено - Ne trebaš biti sujetan...Kosančić sada izgleda predivno.Zgrade su dobile fasade,ulica smisao...jedino mi je nepojmljivo da je to sve urađeneo,a da su automobili i dalje parkirani na tom mestu.Dakle,sve što je urađeno,biće izvaljeno za kratko vreme,kao i sve u ovom gradu,na žalost.

MatijaBG

11.11.2017. 07:25

Štaće Beogradu više kaldrma i bilo šta tursko....to je trebalo urediti po modelu Bečkih ulica i konačno na zgrade u toj ulici staviti fasade.Ta ulica je po meni ruglo,a ne boemska četvrt.

Флавије Јовијан

11.11.2017. 10:40

@MatijaBG - Немаш ти дечко појма са животом! Да си икада био у Бечу, који помињеш, видео би да је и тамо сачувана калдрма из тог времена! Калдрме има и у Прагу, Паризу... и у свим тим европским градовима она је оличење старог духа града! Узгред, ругло је твој начин размишљања, а Скадарлија је једина бомеска четврт на свету која је побратим са париским Монмартром! И, зашто у име додајеш то БГ, кад је сасвим сигурно да никакве везе са Београдом немаш!?

MatijaBG

11.11.2017. 11:31

@MatijaBG - Porediti Bečku kaldrmu,sa Skadarskom je vic godine,kao i kvalitet Skadarske tražiti u bratimljenju sa Montmartre/om...ja sam i naznačio da je treba srediti po ugledu na Beč,dakle,da je kaldrma izglancana,očišćena,da ulica dobiije na prostoru i sjaju,a ne da izgleda kao da su juče Turci njome projahali prema Beču...vi Flavije,imate pojma,ali nemate ukusa!!!

BG

11.11.2017. 21:35

Asfaltiran je i Kosancicev venac pre nego sto je preko njega vracena originalna kamena podloga. Nije valjda neko ocekivao da ce se kamen postavljati u blato?