Crnogorci ginu i padaju u ropstvo

M. Sekulović

10. 11. 2017. u 14:02

Na ratištu u Siriji zarobljena trojica državljana Crne gore, boraca u redovima ID. Najmanje 120 "svetih ratnika" dolazi sa teritorije zapadnog Balkana

Црногорци гину и падају у ропство

Snage zvanične vojske Sirije otvaraju vatru na pozicije Islamske države u blizini granice sa Irakom AP Photo

U POSLEDNjOJ ofanzivi zvanične vojske Sirije u Deir Ez Zoru, koji je pune tri godina bio pod vlašću Islamske države, koja je u njemu počinila strašne zločine, zarobljena su tri državljanina Crne Gore - Dino A. iz Podgorice i braća iz Bara, Ferid i Adnan O., svi borci ID.

Kako se nezvanično saznaje, ovu trojku je zarobila takozvana sirijska opozicija, koja nema nikakvih kontakata sa Asadovim jedinicama.

Veruje se da bi među zarobljenima u poslednjim borbama u kojima je ID potučena do nogu moglo biti još državljana Crne Gore, jer najmanje 120 "svetih ratnika" dolazi upravo sa teritorije zapadnog Balkana.

Poslednja vest o stradanju crnogorskih državljana šamar je onima koji su nedavno Crnogorce u redovima islamskih terorista prebrojavili na prste jedne ruke, mada je njihov broj uvek bio blizu 30. Doduše, to je redovno demantovano iz Islamske zajednice, koja se na taj način želela "oprati" zbog aktivnog učešća nekadašnjeg glavnog imama u Baru Adema Mustafića u redovima Islamske države. On se borio u snagama "kalifata", za čije ideale je i poginuo.

Mustafić je, pre nego što je otišao u Siriju, svojim idejama trovao omladinu iz Bara, od kojih su neki pošli na ratišta u Siriji i Iraku, odakle su, poput Damira Slakovića, preko "Fejsbuka" pretili svojim sugrađanima. Slaković je poginuo u Siriji, gde nije uspelo da stigne nekoliko njegovih sugrađana, koji su uhapšeni u Turskoj.

Crnogorski državni organi imena građana Crne Gore koji su se borili u Siriji, ali zasad niko pouzdano ne zna gde su oni sada i da li su uopšte živi. Njihovi mentori, koji su ih vrbovali u centrima u Rožajama i Ulcinju, sada se ne oglašavaju.



SMRT U SIRIJI

PRVI državljanin Crne Gore koji je poginuo u redovima ID u Siriji bio je Adis Salihović iz Rožaja, koji je stradao 15. maja 2013. godine prilikom napada na zatvor, iz kog je trebalo da oslobodi zarobljene saborce. Borio se pod imenom Ebu Merdija. Kao iskusan borac, vodio je akciju u kojoj je stradao sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Tamara

10.11.2017. 14:49

To nisu Crnogorci,to su Muslimani iz Crne Gore. To sto se oni predstavljaju kao Crnogorci,to je njihov problem

titov_pionir7

10.11.2017. 16:20

@Tamara - mnogo si ti pametna. Oni nisu crnogorci nego muslimani iz crnog gore! A sta si ti? Pravoslavka iz srbije?

BG Pobednikw

10.11.2017. 16:46

@Tamara - Očiju ti što to pišeš. Kada izbačite: albance, hrvate, Srbe i muslimane, ko će da vi popuni klupe u "Parlament". Osta Crna Gora pusta bez čojeka.

zaliv.net

10.11.2017. 16:44

@Ђорђе - To su pre svega poturice, pominje se kako su cak neke od tih poturica tamosnji ISIS teroristi likvidirali jer ih nisu smatrali za radikalne islamiste vec za budale koje ne znaju ni sto su tamo.

Бу2

10.11.2017. 18:35

@Ђорђе - Ђоко, хтио си рећи да то нијесу Срби, но Бошњаци? Милове узданице за опстанак на власти? А да ти речем, у Будву сам упозна муслимана из Сјенице који не крије нити да је Србин, нити своје српско поријекло. Нијесу се сви примили на западну и турску пропаганду!

buki

10.11.2017. 22:52

@Ђорђе - To jesu Crnogorci ali muslimanske veroispovesti,kao sto i uSrbiji imaju Srbi muslimanske veroispovesti. Ja znam da i u CrnojGori isto ima Crnogoraca muslimanske vere koji nisu za novi svetski poredak. A covek je covek ma koje vere bio,samo je bitna ideologija.

prellee

10.11.2017. 16:22

Ovako će sutra ratovati za tuđe interese i protiv brače Srba i Rusa. Pa Crnogorci, nek vam poživi čojstvo i junaštvo!

Благота

10.11.2017. 19:25

@Sasa - Јесу, ал Милови Црногорци! Милогорци! А ми, прави Црногорци, (по попису из 1909, 95% смо били Срби!). подијелисмо се на Црногорце-Милогорце (37%), Црногорце-Србе (43%) и Босанце. И све је јача пропаганда и притисак да речемо да нијесмо Срби (1991. 84% смо говорили српски, а 2011. само 43%)!

Oganj

10.11.2017. 18:32

Nije to njihov problem,nego vaš.Vama smeta što se oni predstavljaju Crnogorcima a ne njima .

Dani Kovac

10.11.2017. 20:02

Zapanjujuce je koliko opsirnije Srbske medije pishu o borcima sa balkana u redovima ID, sto je vrlo dobro, zabrinjava jednostranost, kako da " ne zna nista å borcima sa balkana u redovima ortodoksne ideologije " u Ukrajini, Siriju...

Gojko

11.11.2017. 09:51

@Dani Kovac - Bujrum ,,Dani''.U Ukrajinu su otišli Srbi da brane nejako rusko etičko stanovništvo posle nasilnog krvavog puča ukrofašista na trgu Majdan.Da ne bi bili pobijeni po istom scenariju kao što su novoustaše htele pobiti Srbe u HR,trebalo im je vratiti istorijsku pomoć koju su nam Rusi vekovima davali.Sam Zaharčenko je od oca Ukrajinac,pa se bori protiv banderovaca...A o šljamu koji je otišao da seče glave za IS,ne treba trošiti reči,već samo metke.

СЛАВКО

11.11.2017. 11:44

@Dani Kovac - ПА ТИ ДАНИ НЕЗНАШ ДА ПИШЕШ НИ "цроатицом".

Ika77

10.11.2017. 23:42

Klasika imaju pasos i prebivaliste ali muslimani serijatskog zakona tako da su crnogorci kolko i marsovci.Problem je kad se to tvrdi svi se zgrazavaju i pricaju o ljudskim pravima e pa Milo eto ti ih djetici junacine oa ih brani.