Lajović: Škole nisu ostrvo, već odraz društva koje nije bezbedno

Beta

10. 11. 2017. u 09:55

Savetnica ministra prosvete Biljana Lajović pozvala je roditelje, centre za socijalni rad, pedijatre i obrazovni sistem da se uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali i medije

Лајовић: Школе нису острво, већ одраз друштва које није безбедно

Foto: youtube.com

Savetnica ministra prosvete Biljana Lajović pozvala je danas roditelje, centre za socijalni rad, pedijatre i obrazovni sistem da se uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali i medije tako što će prikazivati više pozitivnih primera kojih u Srbiji svakako ima.

"Neohodno je da imamo nekoliko linija u borbi protiv vršnjačkog nasilja - od vaspitača, do učitelja, treba uključiti i pedijatre, čim vidimo da nešto nije uredu, a potrebno je da se uključe i centri za socijalni rad i da se preventivno radi", rekla je Lajović gostujući na RTS povodom nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu i dodala da nadležni istražuju šta se dogodilo, jer ima kontradiktornosti u mnoštvu informacija.

Pročitajte još - Tukli drugaricu zbog slika i poruka na "Fejsbuku"

Potrebno je da se analizira sve, da se vidi šta je objektivno viđenje a šta ne, kazala je Lajović i podsetila da se napad na devojčicu u školi u Aranđelovcu dogodio 31. radni dan od početka nastave i da to nije dovoljan period da bi se upoznali i đaci i škola, kako je rekla, da se otkrije predistorija.

"Ne možemo da kažemo da je društvo bezbedno, škole su refleksija društva, volela bih da se napravi i analiza da li su građani bezbedni u društvu, škole nisu ostvo", rekla je ona povodom analize da se svaki četvrti osnovac u školi ne oseća bezbedno, a da petina dnevno doživi vređanje.

Lajović je ocenila da nasilje uvek može da se desi iznenada, neočekivano jer su to deca od 15 godina, koja su impulsivna i još nisu, između ostalog, stekla nastavnike kojima mogu da se obrate sa punim poverenjem.

Pročitajte još - Učenicima koji su tukli drugaricu u Aranđelovcu preti vaspitni nalog

Prema njenim rečima, škole rade veoma mnogo na bezbednosti, a novi zakon u koji je unet niz mera i jasno definisana i odgovornost roditelja, trebalo bi da doprinese da se situacija promeni.

Škole, kako je dodala, sada imaju obavezu da po određenoj proceduri obaveste roditelja, a škola može i da pokrene prekšajni postupak ako roditelj ne obavlja svoju ulogu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Rastko

11.11.2017. 05:57

Deca enormno bogatih i deca ocajno siromasnih a u sredini ona deca ciji roditelji o cas posla mogu da prevagnu ka sirotinji su najgora ! Nasilje u skolama, na ulicama, splavovima,tramvajima,nad zenama u porodici itd..ce se iskoreniti cim iskorenimo kapitalizam a uvedemo izvinjenizam !!!

Rastko

11.11.2017. 06:03

Nasilje je na SVIM nivoima a deca se uvek ugledaju na nas , tako da borbu moramo povesti protiv nasilja koje gajimo u svojim nedrima a deca misle da cine dobro ako nastave s'ponasanjem svojih roditelja i okoline !!!

Rastko

11.11.2017. 06:35

KO je elita ovog drustva, KO je na naslovnim stranama svih novina, KO grbaci za minimalac a KO lako zaradjuje zilione i zivi kao CAR (ica) , KO svoju decu tek ustalu iz tople svile i kadife iz prelepih gradskih VILA dovozi u obdanista i skole privatnim de lux AIR-o planom, obucene u la krokodilka ,najke, zacesljane i mirisljave na kilometar a KO svoju decu u skolu salje bosonoge s'vaskama, sugom i neumivene a okupane u prasini doma svoga sazdanog od blata i slame -pre hrista!?? Samo se nadajte

Rastko

11.11.2017. 06:56

Nedovoljno je decu obuci u jednobrazne kecelje da ne bi uocila drasticnu socijalnu razliku medju sobom kad jedna mirisu na Shanell a druga zdibaju na kucnu atmosferu svojih skromnih domova ! Drugo smo mi roditelji, koje ste radi socijalnog mira LAKO ubedili da je odlicno grbaciti za minimalac da bi smo nasu decu slali u skole da budu zive barbike vasoj nezajazljivoj i bahatoj deci koja se ugledala na vas ! Nasilje se iskorenjuje nasiljem i nikako drugacije !!!

Rastko

11.11.2017. 08:58

Sto bi se reklo;-,, pricam ti pricu sto goveda ricu a kokoske se.u - nama naivnim roditeljima za dorucak,rucak i veceru'' !!!