Aktor dužan 7 miliona evra

V. Ćirić Z. Radović

09. 11. 2017. u 14:02

Podizvođači grčke kompanije koja gradi istočni krak Koridora 10 traže zaostala dugovanja. Duguju "Fri tajmu", Dea gradnji", "Era transu"...

Актор дужан 7 милиона евра

Foto: V. Ćirić

GRČKA kompanija "Aktor", koja je glavni izvođač radova na četiri deonice na istočnom kraku Koridora 10, samo u deset preduzeća iz pirotskog kraja ostavila je dugovanje od oko sedam miliona evra. Podizvođači kažu da su zbog nenaplaćenih potraživanja dovedeni u tešku situaciju i da je njihovo dalje poslovanje i opstanak firmi pod velikim znakom pitanja.

"Aktor" najviše duguje za granulate i kamen koji je ugrađen u auto-put. Ostali su dužni preduzećima "Fri tajm", "Dea gradnja", "Era trans", "Grejsi", "Kubik trans", "Drumovi AD","Balkan stil", "Hepi stars" i "Hepines".

Oni, međutim, nisu jedini kojima Grci nisu plaćali robu i usluge, a pretpostavke su da je ukupan dug malim privrednicima duž buduće moderne saobraćajnice ka Bugarskoj "težak" oko 15 miliona evra. Grci, kako nezvanično saznajemo, nisu redovno plaćali ni vulkanizere, cehove u kafanama i hotelima, kao ni gorivo i rezervne delove.

PROČITAJTE JOŠ - Grci bez kazne za nemar

Vršilac dužnosti direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić danas se sastao sa predstavnicima grčke kompanije, koji su obećali da će ispuniti svoje obaveze, kao i da dugovanja neće ugroziti preostale radove na istočnom kraku Koridora 10 ka Bugarskoj. Na sastanku u Privrednoj komori u Pirotu bili su i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, predsednik PK u Pirotu Dragan Kostić, direktor grčkog "Aktora" Aron Peles, Haralampos Babis, Mihalis Baruzoglu i Konstantinos Panajotidis.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, računice izvođača i desetak najvećih podizvođača se ne poklapaju, jer "Aktor" ne priznaje svakom od njih sve račune koje potražuju. Zato su od "Koridora" obe strane dobile rok do 8. decembra, da se usaglase oko visine ceha, kako bi posle mogli da utanače tempo isplate zaostalih dugovanja.

"Aktoru" nije prvi put da dolazi u ovu situaciju. Ovo preduzeće je bilo u blokadi godinu i po, a kako su "Novosti" pisale u februaru, tada su Grci dobavljačima dugovali 1,4 milijarde dinara, odnosno oko 11,5 miliona evra.

U žižu javnosti ova kompanija je dospela u januaru, kada je Velimir Ilić objavio izveštaj radne grupe Ministarstva građevinarstva u kojem je navedeno da "Koridori Srbije" na čelu sa Dmitrom Đurovićem nisu na adekvatan način kontrolisali izvođenje radova na istočnom kraku i da nisu raskinuli ugovor sa izvođačem, iako on nije ispunio svoje obaveze.


Foto: Privredna komora Pirot

ČETIRI DEONICE

GRČKA kompanija je bila angažovana na deonicama Bancarevo - Crvena reka, Crvena reka - Čiflik, Staničenje - Pirot i na obilaznici oko Dimitrovgrada. "Aktor" trenutno izvodi radove na kosini kod sela Gradinje, na 700 metara od graničnog prelaza Gradina. Radovi bi trebalo da budu završeni 15. decembra, nakon čega će na istočnom kraku Koridora 10 ostati još deo kod tunela Bancarevo od nekih 12 kilometara, koji bi trebalo da bude završen do maja sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vladimir

09.11.2017. 16:07

Krivična prijava protiv resornog ministra pod hitno.Da se utvrdi kako je došlo do dugovanja.Jedna ministarka ne može da se igra sa sudbinama radnika i njihovih porodica i da se utvrdi njena veza sa grčkom firmom.A Grke odmah izbaciti iz posla,tužiti ih nadležnom sudu za arbitražu i sve tender prenositi na RTS-u kako nam ministri ne bi bili u iskušenje da posle pretakanja meda olizu prste.

Steva

09.11.2017. 17:13

Krivična prijava protiv g-dje ministarke Mihajlović i ostavku pod hitno da podnese.

Gojko

09.11.2017. 18:43

@Steva - Kakve veze sa dugom glavnog izvođača radova svojim podizvođačima ima ministarstvo saobraćaja.Hajde kad si toliko pametan razjasni nam.Ja,znam da nema nikakve veze,osim medijatorske,kao što to g. Babić ovom prilikom čini sa načelnicom pirotskog okruga.

Steva

10.11.2017. 22:01

@Steva - Gojko, idi u biblioteku i potraži malo propise iz gradjevinarstva pa ćeš sve razumete, ako uopšte to želiš, a mislim da neželiš več politiziraš.

Goran

09.11.2017. 17:50

Tuzi ranije ministre a ono sto se desava za vreme njihovog mandata nije bitno ?!?!

Profa I

09.11.2017. 21:38

Zorana, gde si se sakrila, nađošte dugovi, amožda i krađa, mrku si tužila?a znaš da tebe neće av, ali hoće narod