Radioaktivni oblak nad Evropom ukazuje na nesreću u Rusiji ili Kazahstanu

Radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.
Radioaktivni oblak nad Evropom ukazuje na nesreću u Rusiji ili Kazahstanu
Foto: Pixabay
To je saopštio Francuski institut za nuklearnu bezbednost IRSN. IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.
 
Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi.
 
IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.
 
To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.
 
"Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres. Dodao je da Institut još nije stupio u kontakt sa kazahstanskim zvaničnicima.
 
Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.
  • Nervirach

    10.11.2017 09:20
    Da vas utesim? Sada zamislislite da Srbija ima nuklearku, i da srbin rukuje sa njom. Pa jos strasnije, da bosanac, srbin od preko Drine, zemara, clan stranke (bilo koje) sa kupljenom diplomom rukuje sa njom. Aha, vuna i na pomisao?
  • Petar

    10.11.2017 08:39
    Pre vise od pola meseca?
    Pa gde je ta vest do sada bila?
    A da, citalo se ono pismo i jos kojesta pa je tek sad dosla na red.
  • Mika

    10.11.2017 08:20
    Šta smo mi?
    Postavlja se pitanje, šta smo mi: Sakupljači plodova ili lovci? U bitii mi smo sakupljači plodova koji misle da su lovci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.