Političari negiraju veze sa Šarićem

Nakon najave da će istraga o Šarićevom narko klanu stići i do nekih političara, i pozicija i opozicija negiraju povezanost sa tim kartelom.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

19:19

Default images

Dan posle izjave državnog sekretara Slobodana Homena da će istraga o Šarićevom narko klanu stići i do nekih funkcionera, srpski političari upiru prst jedni u druge, ali negiraju sopstvenu krivicu. Predstavnici i ove i bivše vlade kažu da nikakve veze sa optuženim kartelom nisu imali.

“Nismo mi - oni su” - tako opozicija i pozicija odgovaraju na pitanja o vezama državnih funkcionera i političara sa Šarićevim narko kartelom.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, Nada Kolundžija” kaže da se Šarićev kartel razvio dok je Demokratska stranka bila u opoziciji.

“2003. godine je napravljen jedan ozbiljan rez. U vreme kada DS nije bila u Vladi – dakle, nije, bila je opozicija – stvoren je ovaj ozbiljan kriminalni kartel i ova Vlada je objavila rat (kriminalu)”, kaže ona.

Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, stranke koja je bila u prethodne dve vlade, tvrdi da u niko iz prethodne vlasti nije povezan sa Šarićima.

“Oko slučaja Šarić, narko mafije i toga, po informacijama koje ja imam, nema nikoga iz prethodne vlasti, a za zadašnju ne bih mogao baš da se zakunem.

Šef poslanika socijalista Branko Ružić kaže da je u vlasti postoji čvrst konsezus za borbu protiv organizovanog kriminala.

“Tako da smatram da ukoliko ima takvih stvari da to ni na koji način ne može da bude razlog za bilo kakve turbulencije u vladajućoj koaliciji. To je obaveza ove Vlade Republike Srbije, čiji smo mi član. Dakle, koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija”, kaže Ružić.

Na pitanje B92 da li može da bude siguran da nije reč o bilo kome iz SPS-a, Ružić je odgovorio da “ne želim da se bavi uošte hipotezama”.

Ministar policije Ivica Dačić je u februaru izjavio za B92 da će istragu pokrenuti i u svojim redovima, kao i da on Šarića ne zna.

“Sa Darkom Šarićem mislim da se nikad u životu nisam sreo. Ali to nije bitno, i da sam se sreo, ovde je bitno da li neko ima veze s kriminalom ili ne, a da li je neko ručao u njegovom restoranu to ne zanima policiju i Specijalno tužilaštvo. Ovde ih zanima da li je neko pomagao u ilegalnoj trgovini narkoticima, u legalizaciji tih para i da li je od toga nastala jedno takvo bogatstvo”, rekao je tada Dačić.

Ministar policije je tada dodao i da mu nije poznato da li je neko iz njegove stranke povezan sa Šarićevim kartelom, ali je poručio da će ako neko jeste taj sigurno odgovarati.

O vezama politike i organizovanog kriminala pre nekoliko nedelja govorio je lider naprednjaka Tomislav Nikolić.

“Danas kad se otvori afera protiv velikih kriminalaca, onih koji rade sa milionima, desetinama, stotinama miliona evra, uvek se nađe neki političar koji o tome mora da ćuti. Političar s vlasti. Da li brine o vašoj bezbednosti, da li brine o nečemu drugom u Srbiji. Uglavnom, nema više kriminalca u Srbiji koji nije povezan sa nekim političarem s vlasti”, rekao je tada Nikolić.

Inače, kako prenose štampani mediji, ministarka pravde i specijalni tužilac za organizovani kriminal su zbog pretnji smrću klana Darka Šarića promenili mesto stanovanja.

Miljko Radisavljević se, prema njihovom saznanju, selio čak tri puta u prethodnom periodu a pre godinu i po dana, po nezvaničnim saznanima, pronađen je automobil sa eksplozivom ispred zgrade u kojoj je tada živeo Radisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: