Najnovije vesti
Vesti Politika
Jagland zadovoljan reformskim procesima u Srbiji

Jagland zadovoljan reformskim procesima u Srbiji

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu s generalnim sekretarom Saveta Evrope (SE) Torbjornom Jaglandom o reformskim procesima u Srbiji i dobroj saradnji zemlje s tom organizacijom, saopšteno je iz kancelarije srpskog predsednika.

Predsednik Srbije je ponovio značaj statusno neutralne uloge Saveta Evrope na Kosovu i izrazio zahvalnost zbog aktivnosti SE na zaštiti kulturnog nasleđa Srba na Kosovu.

Kako se navodi, tokom susreta bilo je reči i o "sve boljoj saradnji Srbije s državama u regionu i u tom kontekstu je pomenuto nedavno usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj Skupštini Srbije".

Cvetković: Status kandidata u najkraćem roku

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u razgovoru s generalnim sekretarom Saveta Evrope Tjorbornom Jaglandom da je saradnja Srbija sa tom institucijom rezultirala brojnim reformskim procesima u oblasti pravnog i institucionalnog uređenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Smatramo da će 2010. godine biti izuzetno važna za proces evropskih integracija celog regiona. Takođe, verujemo da će EU uvažiti naše napore koje ulažemo u cilju približavanja EU i da će, u skladu s tim, Srbija u najkraćem roku steći status kandidata za članstvo", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije je generalnom sekretaru SE preneo očekivanje da će Savet Evrope i ubuduće dosledno poštovati teritorijalni integritet i suverenitet članica i da će zadržati statusno-neutralno angažovanje na Kosovu, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Sprovedene reforme impresivne"

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je danas u Beogradu da su reforme sprovedene u Srbiji toliko impresivne da je Savet ministara ove organizacije odlučio da prekine sa postpristupnim nadzorom i taj pristup zameni redovnom analizom koja se sprovodi u svim državama članicama.

Jagland je, posle sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, poručio da je Srbija sada postala izvor stabilnosti u regionu, dok to ranije nije bio slučaj.

Tokom jednodnevne, prve posete Srbiji otkako je stupio na dužnost generalnog sekretara SE oktobra prošle godine, Jagland se sastao s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović, a razgovaraće i s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem.

Jagland će razgovarati i s ministarkama pravde i sporta, Snežanom Malović i Snežanom Samardžić.