SAD sprovele prve vazdušne napade na ID u Somaliji

Američka vojska prvi put je sprovela vazdušne udare na borce Islamske države u Somaliji, zemlji na rogu Afrike u kojoj se ta grupa širi.
SAD sprovele prve vazdušne napade na ID u Somaliji
Foto: Pixabay
Somalija je inače dugo bila pod pretnjom ekstremističke grupe Al Šabab povezane s Al Kaidom, ali sad se tu učvršćuje i grupa povezana s Islamskom državom. 
 
Američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime jer nije ovlašćen da govori o misiji, rekao je da su dva vazdušna napada sprovedena u severoistočnoj Somaliji, prvi oko ponoći po lokalnom vremenu, a drugi danas pre podne.
 
Američka komanda u Africi saopštila je ubrzo potom da je "nekoliko terorista" ubijeno u dva vazdušna napada na borce Islamske države u Somaliji. U saopštenju se navodi da su napadi izvršeni rano jutros u severoistočnoj Somaliji u koordinaciji sa somalskom vladom.
 
Najmanje šest raketa pogodilo je Buku, planinsko selo oko 60 kilometara od grada Kandale u severnoj somalskoj državi Puntlend, rekao je somalijski bezbednosni zvaničnik za AP. Meta napada su možda bile vođe te grupe, rekao je taj zvaničnik. Gradonačelnik Kandale Džama Mohamed potvrdio je da se vazdušni napad dogodio i rekao da je zastrašio seljake nomade i njihove životinje. Američka vojska je ove godine sprovela više od deset napada dronovima na ekstremiste al Šababa, pošto je vlada Donalda Trampa odobrila proširenje delovanja protiv te grupe.
 
Međutim, borci povezani s Islamskom državom koji su se odvojili od grupe Al Šabab, bazirane u Somaliji, predstavljaju sve veću pretnju u Puntlendu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.