Vesti

0

Demokratski do ustavne reforme

Autor: Ivana Pejčić

Izvor: Novi magazin

Demokratski do ustavne reforme

Izvor: Foto: Ivan Šepić

Skup su organizovali Fondacija Centar za demokratiju, Fondacija za otvoreno društvo, Komitet pravnika za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Gneralna sekretarka Fondacije Centra za demokratiju Nataša Vučković rekla je da je istorija Srbije prepuna oktroisanih Ustava, a da to ponovo ne bi bio slučaj civilno društvo želi debatu o ustavu Srbije za 21. vek. Pre tačno godinu dana vodili smo raspravu sa istim naslovom i tada postavili pitanje kako treba da izgleda ustavna reforma - da li da bude "mala ili velika" i mnoga druga pitanja, podsetila je Vučković.

"Ovde smo da razgovaramo, suočavamo mišljenja kako treba da izgleda Ustav Srbije na početku 21. veka. Promena Ustava je prepuna rizika u vremenima kada mnogo toga ne ide na ruku demokratiji, kada postoji dominacija populističkih tonova i javnih sferi i medijima", ocenila je Vučković.

Foto: Ivan Šepić

Dodala je da se strepi da promena Ustava u takvim okolnostima može biti korak unazad. Prema njenim rečima, civilno društvo vidi svoju obavezu i dužnost da bude nezaobilazan akter i učestvuje u svim fazama, a to smo pokazali time da smo na ozbiljan način razumeli svoju obavezu praćenja procesa priključivanja EU”, kazala je Vučković.

Ona je najavila da civilno društvo neće učestvovati u dijalogu ako se ne ide dalje od deklarativnog poziva, ako se njime želi manipulisati i ako nema slobodnih medija "da možemo čuti i slušati". Volela bi, dodala je, da je bilo ozbiljnih poziva na dijalog i 2006. Godine, jer bi se time izbegle pojedine greške.

Srđan Bogosavljević iz IPSOS Stratedžik marketinga, koji je sprovelo istraživanje za potrebe Fondacije za otvoreno društvo, rekao je da su istraživanjem bili obuhvaćeni građani i elite, s tim što je “teško definisati elitu, ali da ona uslovno obuhvata intelektualnu, društvenu i političku”. Podaci su tek pristigli, kazao je on, navodeći da su rezultati istraživanja pokazali veoma negativan stav političkih elita prema postojećem Ustavu u celini.

Foto: Ivan Šepić

Promene koje je doneo Ustav zapaža 60 odsto, ali većina ispitanika, 79 odsto njih, smatra da Ustav nije obuhvatio sve vrednosti koje bi trebalo.U kontekstu pozitivnih promena Bogosavljević je izdvojio to da se pominju ljudska prava, četvrta grana vlasti, pre svega uvođenje institucije ombudsmana, nacionalni saveti i rodna ravnopravnost, dok je ono što je negativno to što većina ne veruje u trajnost Ustava.

Bogosavljević je istakao da preambula nije tema za građane, već za elite, koje nemaju pozitivan stav o tome, uz objašnjenje da 86 odsto građana ne zna šta je značaj preambule. Naveo je i da elita smatra da Kosovo i Metohiju ne treba pominjati u Ustavu, ali u slučaju da se pominje treba da bude u preambuli, a ne u normativnom delu.

Rezultati istraživanja pokazali su da građanima ne smetaju ni kozmetička promena Ustava, dok političke elite smatraju da bi trebalo napisati novi Ustav.

Takođe, rezultati su pokazali da se mora obezbediti depolitizacija sudstva i jačanje njegove nezavisnosti. Kada je reč o teritorijalnom uređenju rezultati su pokazali da se traži više decentralizacije, ali i da status Vojvodine ostane kakav je sada.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović ocenila je da niko iz SNS neće izbegavati učešće u procesu promene Ustava i da će se raditi na boljoj informisanosti građana. "Gledajući medije, bez obzira što se govori da nema slobode medija, rekli biste da nama u vlasti odgovara to što građani nisu dovoljno informisani o Ustavu, a to je pogrešno. Radićemo mnogo više da uključimo građane u taj proces", naglasila je Obradović i dodala da je teško dati tačan odgovor na pitanje da li je važno da prvo vlast izađe sa predlogom ustavom ili ne: “Treba da radimo svi istovremeno, jer svako ko je isključen iz procesa šteti mu".

Foto: Ivan Šepić

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović rekao je da Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja pokrene proces, a onda da se on dalje razvija, ukazujući da fokus treba da bude na celom tekstu Ustava i da ništa ne sme da bude više naglašeno u odnosu na drugo.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac naveo je da je predlog te stranke u delu pravosuđa već predstavljen, ukazujući da će Ustav biti menjan dva puta do pristupanja Srbije EU: “Ustav posmatramo kao instrument daljeg pridruživanja EU, a sa druge strane on mora da se menja, jer Srbija nažalost nema tri odvojene grane vlasti, pravosuđe je i dalje zavisno od političkih pritisaka".

Kada je reč o preambuli, decentralizaciji, predsedniku Republike, otvoreni smo za razgovor, dodao je on. Napomenuo je da u parlamentu postoji dvotrećinska većina, ali da treba motivisati građane, uz napomenu da je moguće da bude i onih koji će voditi antikampanju za promenu ustava.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je da se postojehi Ustav menja jer ne valja, a ne zbog toga što je potrebno za članstvo u EU.

 

Foto: Ivan Šepić 

"Ustav ne valja od toga kako je izglasan u dva dana, kao posledica političkog dogovora, do toga da se ne primenjuje. Čak i ono što je dobro se ne primenjuju. Ustavni sud ćuti o smanjenu plata i penzija, loša atmosfera u društvu koja nije slučajna, već kreirana", ocenio je Živković.

On je naglasio da imamo neobaveštene građane, jer nemaju gde da se obaveste. "Neće građani ići u biblioteku da čitaju ustav, već to treba da rade mediji, a medije stimuliše javno mnjenje. Mediji su ovde sredstvo za zaglupljivanje građana, osim nekih izuzetaka”, ocenio je Živković koji smatra i da treba brisati preambulu, jer je bezvredna, šta god ko mislio o Kosovu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR