Pomeranje kazaljki sata za neke je prava avantura

Pomeranje kazaljki na satu smeštenom na tornju zdanja Srpske pravoslavne crkve u centru Kikinde već godinama predstavlja pravu avanturu za mladog časovničara Igora Piokera.

Hram na kikindskom trgu završen je 1773. godine i posvećen je Svetom Nikoli letnjem. Satni mehanizam na tornju hrama je čisto mehanički sa tegovima i proizveden je 1908. godine.  Dva puta godišnje časovničar Igor Pioker se penje propalim, rasklimatanim i prašnjavim drvenim stepeništem da bi kazaljke sata pomerio jedan sat napred ili unazad.

Pioker  kaže da se crkveni sat redovno održava. Ima tri kotura od kojih jedan služi za rad, a preostala  dva služe za izbijanje kad je pun sat. Jednom dnevno ga treba navijati.

"Nije problem pomerati kazaljke napred ili unazad, jer postoji disk na kome piše koliko je sati tako da ga samo treba okrenuti u traženom pravom pravcu i naštelovati  vreme. I sati i minuti se mogu precizno podesiti",  objašnjava Pioker.

Mladi časovničar ističe da se vraća tradicija korišćenja zidnih satova sa tegovima koje vlasnici skidaju negde s tavana ili vade iz podruma i donose na popravku.

"Ti  satovi su uglavnom nemačke proizvodnje i uglavnom su stari preko sto godina. Imaju jedan, dva, pa i  tri tega. Ljudi žele da opet čuju mehanički zvuk sata u kući", ističe mladi časovničar.

Inače, za one koji vole satove verovatno je interesantna informacija da je u novembru  planirana postavka časovnika u Narodnom muzeju u Kikindi, kao plod saradnje kikindskih i temišvarskih zanatlija i kolekcionara.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво