Puđdemon pozvao na suprotstavljanje Madridu; Španska Vlada: Može na izborima

Tanjug

28. 10. 2017. u 10:41

Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i smenila regionalnu separatističku vladu, a te specijalne mere objavljene su noćas u onlajn verziji španskog službenog glasnika

Пуђдемон позвао на супротстављање Мадриду;  Шпанска Влада:  Може на изборима

AP Photo

Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i smenila regionalnu separatističku vladu, a te specijalne mere objavljene su noćas u onlajn verziji španskog službenog glasnika.

Ovaj potez usledio je nakon što je u petak katalonski parlament izglasao deklaraciju o nezavisnosti, prenosi AP.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada preuzeo ovlašćenja katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, raspustio je regionalni parlament i raspisao nove izbore za 21. decembar.

Puđdemon i 12 članova katalonske vlade neće više dobijati platu i mogli bi biti i optuženi za uzurpiranje funkcije ako odbiju da poslušaju ove odluke.

Od katalonskih zvaničnika za sada nema reakcije, oglasio se saopštenjem samo šef katalonske policije koji je takođe smenjen a koji je rekao da će se povinovati toj odluci.

PUDžDEMON O "SUPROTSTAVLjANjU", ŠPANSKA VLADA: NE ZANIMA NAS

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon uputio je danas poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

"Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskom ustava)", kazao je Pudždemon.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona" i da "upućuje na sudije".

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon, u obraćanju koje je delovalo kao da je ranije snimljeno, želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smeni.

"Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje", kazao je smenjeni katalonski predsednik.

Navodi se da je španski kanal "Seksta TV" u vreme njegovog obraćanja prikazao živi snimak iz bara u Pudždemonovom rodnom gradu Ðironi na kojem se vidi kako on tu ruča i kako ga povremeno u tome prekidaju meštani koji traže selfi sa njim.

MADRID SMENIO ŠEFA KATALONSKE POLICIJE

Vlada u Madridu razrešila je danas dužnosti šefa katalonske regionalne policije "Mosos d''Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera, dan nakon uvođenja direktne kontrole nad regionom zbog želje da se odvoje od Španije.

Kako prenosi AFP, smenjivanje Trapera, najviše rangiranog policajca u Kataloniji, objavljeno je u službenom listu španske vlade.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

UN I NATO:PITANjE KATALONIJE REŠITI U OKVIRU USTAVA ŠPANIJE

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da bilo kakvi razgovori o raspodeli ovlašćenja ostaju unutrašnje pitanje Španije, preneo je njegov portparol Farhan Hak.

Gutereš je to rekao nakon što je španski premijer Marijano Rahoj saopštio da je španska vlada preuzela prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije.

Hak je, međutim, dodao da "generalni sekretar ohrabruje sve strane da traže rešenje unutar okvira španskog ustava i putem ustaljenih političkih i legalnih kanala", prenosi AFP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prokomentarisao je takođe da se "pitanje Katalonije mora rešiti u okviru španskog ustavnog poretka".

"Španija je posvećen saveznik koji značajno doprinosti našoj bezbednosti", naveo je on na Tviteru.

POMETNjA U EU - FINSKA PRIZNAJE KATALONIJU?

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski "Dejli ekspres".

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskkom parlamentu podneti predlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

Kako se podseća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcepljenje od Španije.

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

"Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona", piše "Dejli ekspres".

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da se pojavljuju "pukotine" u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascepa u Uniji.

Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija "mora imati" pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

"Dejli ekspres" piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

Levičarski poslanik argentinskih socijalista Huan Karlos Đordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podneti predlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

KATALONSKA POLICIJA POZIVA SVOJE PRIPADNIKE NA NEUTRALNOST

Katalonska policija pozvala je danas svoje pripadnike da se ponašaju "neutralno" i da ne zauzimaju strane u sporu između Madrida i Barselone, navodi se u internoj poruci u koju je agencija Rojters imala uvid.

Ta poruka je upućena nakon što je objavljeno da je španska vlada razrešila dužnosti šefa katalonske regionalne policije "Mosos d''Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera, dan nakon uvođenja direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

Vlada u Madridu raspustila je katalonsku vladu, preuzela kontrolu nad administracijom i sazvala nove izbore, nakon što je regionalni parlament proglasio nezavisnost od Španije.

MADRID: NEKA NAM SE PUĐDEMON SUPROTSTAVI NA IZBORIMA

Španska vlada saopštila je danas da će pozdraviti učešće smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona na regionalnim izborima koji će biti održani u decembru.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Puđdemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

Puđdemon je ranije danas u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Puđdemona pošto se radi o smenjenom predsedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Međutim, Mendes de Vigo je za Rojters kazao da Puđdemon treba da se "spremi za naredne izbore".

"Siguran sam da, ukoliko Puđdemon bude učestvovao na ovim izborima, moći će da izvede to demokratsko suprotstavljanje", rekao je portparol španske vlade.

Mendes de Vigo je naveo da je "uveren da će se regionalna katalonska policija pridržavati zakona" nakon što je vlada u Madridu razrešila danas dužnosti šefa policijskih snaga poznatih pod nazivom "Mosos d'Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera i druge regionalne policijske zvaničnike.

Upitan šta će se desiti ukoliko Puđdemon bude sudski gonjen, portparol vlade Španije je odgovorio da su pravosuđe u toj zemlji i politička ovlašćenja odvojene stvari i da "niko nije iznad zakona", bez detaljnijeg objašnjenja šta to znači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dragan Gavrilović

28.10.2017. 11:47

@MatijaBG - Naravno, svaki narod isto ko i Hrvati, ima pravo na odcepljenje i samoopredeljenje! Ako EU ne prizna ovo pravo Kataloncima, dokazaće se time da nije demokratska tvorevina već diktatorska. Ali to svi već odavno vide i znaju! Evropa je u ratu i uskoro će se raspasti! Birajmo svoj put mira, slobode i stabilnosti - a ne rat!

naranca

29.10.2017. 23:48

@MatijaBG - @matijabg Katalonija je otvorila ambasadu u Zg jos letos ako si citao CRO novine

Eki

28.10.2017. 12:27

Ovo je kao kada jedan supruznik trazi razvod a drugi ga neda ni pod razno."Moramo da zivimo zajedno! Nemas pravo da odes!"Bolest...

vito

28.10.2017. 12:28

Nije bilo teško 1992. godine biti na strani međunarodnog prava. Onda se ovo možda čak ne bi ni desilo.

oldy

28.10.2017. 12:30

Ludost bi bila da Srbija prizna Kataloniju iz dva razloga. Prvi, zbog Spanije koja nije priznala Kosovo i drugi, sto smo bili u istoj situaciji kao Spanija. Setimo se da nam nije bilo drago kad su zemlje EU, regiona i sa drugih kontinenata, priznali Kosovo kao samostalnu drzavu. Ne treba biti inadzija, treba reagovati hladne glave.

Milivoje

28.10.2017. 12:45

@oldy - Kataloniju će priznati Rusija u dogledno vreme, jer joj je to ključ da pocepa NATO i EU i da unese nemir i haos na Zapad. I Rusima treba Ruski Bondstil. :) Barcelona je idealna za pomorsku bazu a Katalonci sada nemaju mnogo izbora pošto su ih i NATO i EU hladno odbili. Ostali su im Rusija i Kina. Samo gledajte rasplet ove krize i pamtite ovo. Rusija može priznati i Bavarsku i Veneto i Istru i Flandriju i Vels ... na isti način na koji su države EU priznavale Kosovo.

slobodanka

28.10.2017. 12:33

Svi narodi imaju prava na odcepljenje ako to narod zeli i odluci. Ali u to nesmeju da se mesaju druge zemlje, to je stvar unutarnjeg resenja drzave. Tako je najbolje jer drugacije se zove samo na gradjanski rat. Mislim da druge drzave treba da se uzdrze o priznavanju i sacekaju sta ce Spanska vlada zajedno sa Katalonskom da odluci. Tako je trebalo i kod nas za Kosovo, ali nazalost svi su se tu umesali i prouzrokovali sve ovo sto se izdesavalo.

mirjana

28.10.2017. 12:47

Srbija sada treba pametno da postupi!!!Shpanija nije priznala Kosovo !!!Zashto bi Srbija priznavala Kataloniju?

Miroslav GTA

28.10.2017. 21:48

Zasto FC Barcelona nastavlja sa utakmicama Spanske 'Primera' lige? Kako to da je nisu napustili i otisli u ' Prva A liga Katalonije' (bez ispadanja) ?

naranca

29.10.2017. 21:31

@Miroslav GTA - @miroslavgt Za pametne je vaznija sloboda nego dozivljaji u prvoj Lizi

naranca

29.10.2017. 21:28

Cudo jedno.Hrvati izvojevali slobodu kroz slavni ''domovinski rat'' kad ''pobjedil trecu vojnu silu u Svijetu''.A sada ne daju drugom narodu isto za njih.?????Verovatno bi bili za Kataloniju, da su Spanci-Srbi.E to je principijelnost!Zato I'm se'' cjeli svijet divi''

naranca

29.10.2017. 22:53

Cekaj Malo Pa ni Slo ni Cro nisu imali izbore po celoj Bivsoj YU,nego regionalne odluke o odcepljenju.Da su imali nikad se ne bi odcepili.Kako da cela Spanija odlucuje o Katalonskoj slobodi kad nije cela YU odlucivala o npr slo slobodi.