Kusturica: Što Hertu nisu poveli u Šumarice, ali da ćuti?

M. A. K.

25. 10. 2017. u 17:02

Istaknuti reditelj oštrim sutorskim tekstom odgovorio na nastup književnice. Što je nisu pozvali na gubilište kragujevačkih đaka

Кустурица: Што Херту нису повели у Шумарице, али да ћути?

Foto N. Skenderija Kusturica na Sajmu knjiga

POSLE nastupa književnice Herte Miler u Jugoslovenskom dramskom, jasno je kako su organizatori Sajma knjiga napravili grešku.

Trebalo je da se dogovore sa nadležnim organima i spisateljicu pozovu na vojnu paradu, nikako na mesto gde se okupljaju ljubitelji književnosti. Zbog toga što se vidi da ona preferira vojnostrateški put do nacionalnog osvešćenja, radijaciju koju uranijumske bombe ostavljaju u prostoru i da ne veruje u efikasnost metafore i književnog izraza - poručio je Emir Kusturica u svom tekstu, koji je preneo portal "Iskra", i nastavio:

Da smo bili pametni i učinili tako, nema sumnje, bilo bi mesta da se upriliči predavanje Herte Miler u JDP-u na temu - "Uticaj uranijuma na osvešćenje zabludele Evropske nacije!" I, uz takav povod bismo do kraja shvatili njen svetonazor. Pretpostavljam da bi u okolnostima vojne parade otvorila srce i poistovetila i Sovjetski Savez sa Ruskom Federacijom, te pokušala da nas ubedi kako je oslobađanje Beograda 1944. bilo relativno i kako je došlo vreme za podizanje spomenika nacističkim vojnicima! Ne sumnjam da bi ona do kraja izrazila svoju humanost konstatacijom da su i oni bili ljudi. Okreni-obrni, po onome što je izgovorila u pozorištu, ona je htela da kaže "u stvarnosti je sve kao i u fudbalu, gde na kraju, u drugom poluvremenu svakako pobede Nemci."

Ima mnogo načina da se sretnemo sa Hertom Miler. Možda je, ipak, bilo najbolje da Milerovu pozovemo nekoliko dana ranije u Kragujevac. Tamo bi je protokol naterao da položi cveće na gubilište kragujevačkih đaka i profesora i, što je najvažnije, morala bi da ćuti. Posle onoga što je izgovorila, tako bi bilo najbolje. Pokazalo se, naime, da kada nobelovka govori rečnikom vojnikinje, otme joj se ono što literatura ne trpi. U svoje ime i pod firmom Nobelove nagrade opravdava civilne žrtve. Doduše, sve to čini, kako kaže, ne zbog sebe, nego u našu korist. Alfred Nobel se prži u grobu jer njegov laureat tvrdi da je upotreba dinamita i gorih naprava zdrava stvar za ljudski rod i osvešćenje nacije!!!

Greška je, dakle, što je Herta Miler pozvana na Sajam knjiga. Ona je naše gostoprimstvo mogla da oseti, recimo, i kao gost Sajma automobila. Ista zgrada samo nekoliko meseci ranije. Ono jeste da kod nas ima više posetilaca na Sajmu knjiga nego automobila, ali našao bi se tu neki njen obožavalac koji voli "mercedes". Tu bi popila iskreni aplauz i uz nekoliko selfija osećala bi se komotnije. Zamišljam Hertu Miler kraj "mercedesa konvertibl", ponosna kao oni vojnici koji su umarširali u Beograd aprila 1941. nakon bombardovanja Beograda, koje je bilo mnogo slabije, tvrde stručnjaci, njene kolege, od onog kojeg je izveo NATO 1999. godine.

U vremenu kada smo odrastali Herta Miler i ja (ona je samo godinu dana starija od mene), presudnu ulogu na mišljenje ali i na svetonazor nisu igrale ideološke pouke koje je ona iskopirala iz vremena sovjetske okupacije Rumunije i izgovorila u JDP-u. To su činile knjige i filmovi. Može se pretpostaviti da smo u isto vreme čitali Solženjicina i patili za zatočenicima poput Denisa Denisoviča. Kada smo gledali "Blago Sijera Madre" ili kasnije Brus Lija, srce nam je kucalo za progonjenim ili poniženim i po pravilu smo stajali na strani slabijih. To su bila vremena kada je reč bila tvrđava, a ne kurva, kao danas. Herta Miler nas uči da je takvo mišljenje izanđalo i čini se kao da se još uvek rve sa vampirima koji do nje stižu u obličju Nikolaja i Helene Čaušesku. Zbog te traume ona veruje kako su NATO bombe po Srbiji obezbedile da se oni nikada neće vratiti! Jer, da nije tako i da ima pravde, Nobelova nagrada bi umesto Herti Miler 2009. godine bila uručena najvećem živom austrijskom piscu Peteru Handkeu!


PIŠEM ROMAN NA KINESKOM, ALI MISLIM NA SRPSKOM

NOVINARIMA okupljenim posle sajamske promocije novih izdanja Andrićevog instituta, direktor ove ustanove, naš proslavljeni filmski reditelj otkrio je da i sam priprema novu knjigu:

- Pišem roman na kineskom, ali mislim na srpskom - izjavio je Kusturica, koji je predstavljajući izdavačku delatnost Andrićevog instituta naglasio da joj je cilj da otrgne od zaborava sve ono što je važno za srpsku istoriografiju, književnost i jezik.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

HoGaR425

25.10.2017. 17:22

...Doticna gospodja moze da ide u njen Rajh pa neka tamo lupeta..a mi ovde trebamo da nadjemo genijalca koji,svremena na vreme dovodi kojekakve asamble,da nas pljuju u sred Beograda!!! SRAMOTA! ..Kusturica gospodin bio,gospodin ostao!

Miro Markovic

25.10.2017. 17:24

Imao sam nameru da posaljem moju poruku Frau Milerovoj. Ali kada sam procitao mudre reci naseg Nemanje Kusturice, shvatio sam da nista drugo niti bolje bih modao da kazem, osim da se 100% slozim sa svakom recju, koju je napisao Kusturica. Bez obzira na generacije Nemaca, oni su svi nacisti u dusi. Nacizam im izbija cak i iz usiju. Steta je sto niko nije podrzao Margaret Tacer, koja je bila jedina protivnica ujedinjenja dve Nemacke 1990. godine.

ranko75

25.10.2017. 22:04

@Miro Markovic - Ja sam joj napisao na njenoj stranici na fejsbuku sta mislim o njenom nastupu, i mrznji koju pokazuje prema srbima, rusima i pravoslavlju, ona nije odgovorila, ali su reakcije drugih na moj tekst dobre.

Jovo Caruga

25.10.2017. 17:31

Mozda je Herta i u pravu, da se mudrije vodila politika, bilo bi Krajine, Kosova, bez bombardovanja, zrtava i gluposti Slobodana Milosevica..

Lažno se predstavljaš

25.10.2017. 18:05

@Jovo Caruga - Jovo Stanisavljević-Čaruga je bio Srbin, za razliku od tebe...

Marko

25.10.2017. 18:36

@Jovo Caruga - Bilo bi. Ali zato smo morali odmah posle Titove smrti, da bespogovorno slusamo Ameriku ciji smo igraci bili od nekih 50-ih godina. Svi znamo da su stali na nasu stranu protiv Rusa. Medjutim izgleda da je Americi bilo vazno uspostavanje visestranackog sistema, koje se nije dopao komunistima, jer je tada vec bilo evidenento da je taj sistem prevazidjen i da je tome kraj. Mi smo nastavili da se busamo protiv gazde i dobili smo po nosu. Herti predlazem da se mane politike i gleda svoja posla.

smederevac

25.10.2017. 19:05

@Jovo Caruga - bravo baš tako ali miloševic o da preživi deveti mart u beogradu pa je iz osvete mojim srpcicima izazivao sukobe I kontrirao svetu da bi što vise postradali I da nam se osveti a kusturica tada nije imao komentare na takvu osvetu miloševica prema narodu a sada kada mu službe kažu odmah napada

maniks

25.10.2017. 17:40

Herta Miler jedna neispunjena i nedovrsena kao zena nije vredna komentara. Kusturici nije ni do cukljeva.

Zoran

25.10.2017. 17:43

Godinama radim s njima družim se snjima ali u 90% njih čuči po jedan Hitler i svakim danom ih je više i više malo kroz salu malo kroz ozbiljnu to i ne kriju. Većina ih mrzi strance ali najviše Srbe.

Драган

25.10.2017. 17:55

Одличан текст. Само бих додао да ако дотична оде у Крагујевац не верујем да ће положити цвеће на споменик стрељаним ђацима, него на гробље хитлерових војника, које се такође налази у Шумарицама, а актуелна власт га је обновила по налогу ЕУ и НАТО пакта.

Čiča Avalski

25.10.2017. 18:01

Ok veliki umetniče, .. ali, pre takvih poruka treba da znaš da su partizani (komunisti) u toj varoši pobili više ljudi od njenih sunarodnika .. pa gledaj kada sledeću put srljaš da pomogneš braći u neznanju !!!

Светосавац

25.10.2017. 18:02

@Јово Чаруга: Ако стварно тако мислиш, онда стварно нема лека за тебе.

Мирко

25.10.2017. 18:17

Читајући ово што је Кустурица написао, прилично сам сигуран да он није чуо шта је госпођа Милер изјавила, већ му је неко погрешно препричао. Госпођа Милер је у свом излагању била врло оштра према нацистичкој Немачкој и Немцима, то јој свакако даје морално право да изнесе своје мишљење о Србији, са тим се можемо сложити или не, то је свачије право. Ово што је Куструрица написао делује као јефтин памфлет, депласиран, јер никакве везе нема са оним што је Херта Милер рекла.

ranko75

25.10.2017. 22:01

@Мирко - Jos kako ima veze, rekla nam je da je krivo nase pravoslavlje za nasa stradanja na Kosovu.Pametnom dosta.

jagodinac

25.10.2017. 18:35

zašto kusturica nije ovako odgovorio režimu srbije devedesetih I prvom među jednakima ondašnjem nego je po nalogu službi snimao filmove koji su nas prestavljali u naj gorem svetlu u celom svetu zašto nije osudio režim u srbiji koji je izazivao koflikte I zbog takve njihove politike slata deca šumadije I srbije da ginu prisilnom mobilizacijom I na kraju su odbijajuci sver povoljne predloge celog sveta izazvalo bombardovanje kako vas nije greh od roditelja poginule dece da osporavate književnicu

ranko75

25.10.2017. 21:59

@jagodinac - Frazu, "prvi medju jednakima" koristis i kada pljujes po patrijarhu srpskom, ne vredi ti da menjas ime, svi te poznajemo. Pljujes po Patrijarhu i po Kusturici, ma znamo mi iz koje si kanalizacije izasao.

МујоЗагреб

25.10.2017. 18:36

@Е мој Јово, Чаруго. Да Бог да и тебе благословио ђилосрдно анђео.

MatijaBG

25.10.2017. 18:48

Treba da se srame oni koji ne poštuju različitost mišljenja...navikli smo da su u ovu zemlju dobrodošli samo oni koji kriknu Kosovo je Srbija,a oni koji realno kažu da to nije i nikad više neće biti,naravno prolaze ovako...

HoGaR425

25.10.2017. 19:53

@MatijaBG - pitao bih te da li bi se pravio,toliko pametan da ti je NATO bomba,kojim slucajem zviznula negde u familiju...do duse nisu padale po Zagrebu...Tvoj problem je sto bi ti dozvolio da ti neko udje u kucu i govori kako su tvoji sami krivi sto su im bombe padale na glave...tako da smanji dozivljaj...

miam

25.10.2017. 20:33

@MatijaBG - ok je različitost mišljenja, ali i osnovna kultura. znaš, kad te neko pozove u kuću, nećeš da mu držiš vekele kako mu je prljav prozor, ružna ona rođaka, a onaj ujak pijandura i sl. postoje granice kućnog vaspitanja koju kod zapadnjaka ubije njihova sopstvena arogancija. uostalom, niko joj nije drmao kavez

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

25.10.2017. 18:55

Свака ти част Емире, свака ти је ка Његошева!!!

ZanetiSrbija

25.10.2017. 18:56

Obozavam ovog coveka! A sto se tiče Nemaca, nekim dekretom na nivou Ujedinjenih Nacija, bi zabranio svakom Nemcu da drugoj naciji sme da kaze kako je činila zločin ili sl.. Jer oni sto su zla cinili, treba da se pokriju ušima i da se ne oglašavaju 1000god a pod uslovom da u medjuvremenu ne naprave neki zlocin(sto je malo verovatno).

Marko

25.10.2017. 19:01

Apsolutno se slažem, i to ne samo u Kragujevcu, mnoga su duga mesta gde ona treba da ploži cveće Jasenovac, Kozara, Sutjeska, Neretva, Sajmište itd itd....

Misa

25.10.2017. 19:36

Ti koji su je doveli nista nisu bolji od nje.Jadan smo mi narod kada nas svi pluju i to kod nas u rodjenoj zemlji,stvarno smo dotakli dno.Kosturica je Car.

Prirodni

25.10.2017. 20:09

Jedini Kusta je rekao ono sto su trebali zvanicnici u ovoj drzavi da kazu.U kakve se to beskicmenjake pretvaramo?Zar da nam varvarske horde govore o kulturi?

Udbica

25.10.2017. 20:12

Vidis Kusto malo si prenaglio. Gospodja Miler se informisala a ti nisi, ili se pravis da nisi. Ne moze ona da ode u Sumarice i da se pokloni zrtvama dok tamo odzvanjaju zvucu muzike nebih da navodim imena muzicara ali u kafani svakog vikenda pit bulovi od presidenta dovedu nekog da peva. Valjda treba ritam da bi se prodalo 1-2 kg kokaina. Kusto dodji u Sumarice bilo koje sdubote uvece u 22:00 preko puta muzeja sedi jedno pola sata i .. Sinan, Aca Lukas tamo pevaju mrtvima. Nasim dragima.

BOZA ZEMUNAC

25.10.2017. 20:12

Voleo bi samo da javnost zna ko je ovu Hertu nakazu doveo u Srbiju ?Koja kuća,Dereta,Laguna ili ...To me interesuje,da više nikada ne kupim od njih ni jednu knjigu.

Никола87

25.10.2017. 20:16

Моје објашњење немачке србофобије је кратко: Срби су највеће дасе у читавој Европи, и то је видео свако, кроз коју год призму. Чак и ако их нисмо највише или најкритичније лемали, убедљиво смо се најелегантније q...или. Ниједан други народ у Европи нема свог генерала Михаила Живковића, свог мајора Драгутина Гавриловића, своје повлачење преко Албаније, свој Кајмакчалан, Битку код Доброг поља, Сутјеску. А комплекс ниже вредности се онда претвара у мржњу.

biljana

25.10.2017. 20:25

Više dostojanstva braćo Srbi ,onaj pjeva Erdoganu,ova publika poslije pljuvanja ,stane u red da im se potpiše na knjigu, Sramno! Beogradjani su posebna kasta ,iskompleksirani tamo gdje ne treba i nadmeni bez pokrića tamo gdje ne treba.

Бранко

25.10.2017. 22:28

Кустурица је из породице ослободилаца и угледних грађана бивше Југославије, а Милерова из породице припадника СС дивизије Принц Еуген, чији је отац био алкохоличар и симпатизер нациста, а мајка мајка јој по ослобођењу била ошишана до главе због сарадње са окупаторима. Као што су многи потомци усташа такви какви су, тако је и Херта Милер таква каква је, једноставно, она је из таквог миљеа поникла.

MILLI

25.10.2017. 22:47

Bravo Kustooo ...svaka ti cast...treba kazniti onoga ko je ovu vasticu doveo tu da pljuje po nama....

Thug Lajfer De La Semaine

26.10.2017. 11:01

Hvala ti na svemu gospodine Kusturice veliki pre svega čoveče a posle i Srbine!Zbog ovakvih ljudi sam ponosan sto sam Srbin.Svaka ti čast!

Mihajlo

26.10.2017. 14:43

Pitajte ministra kulture o tome, njegov specijalni savetnik Hamovic je glavni covek na Sajmu knjiga. Neko bi konacno trebao da odgovara za ove I mnoge druge brljotine u kulturi.

Duska

28.10.2017. 11:59

Bog Te Blagoslovio svaka ti je vrednija od Зlata,dregog kamena!A postojana u našoj duši kai i ti vredni dragulji зa sva vremena!Budi nam dobro,u зdravlje junace

boba

05.01.2018. 21:23

ona je samo dokaz da Nobelova nagrada nije vise ono sto je bila.Bravo Emire.Cestitam