Švajcarci su arhitekte vremena

D. B. M.

23. 10. 2017. u 21:44

Ambasadori zemalja počasnih gostiju u razgovoru sa Draganom Velikićem

Швајцарци су архитекте времена

Foto Tanjug

DA li ste znali da u Švajcarskoj račun ne može da ostane neplaćen? Da u Nemačkoj ponekad, ipak, kasne vozovi? Da je kroasan nastao u Beču? A da je Lihtenštajn država sa najmanjom stopom kriminala, u kojoj se poslednji put dogodilo ubistvo pre dvadeset godina?

Sve ovo i još mnogo neočekivanih činjenica o ovim zemljama, posetioci Sajma knjiga čuli su danas od ambasadora, predstavnika četiri države nemačkog govornog područja, koje su počasni gosti. U zabavnom jednočasovnom razgovoru s književnikom Draganom Velikićem, ambasador Nemačke Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner, ambasador Švajcarske Filip Ge i princ Štefan Lihtenštajnski govorili su o manje poznatim specifičnostima svojih zemalja.

- Švajcarci su arhitekte vremena, zato imamo veliku industriju satova i podrazumeva se da kod nas vozovi stižu na vreme - rekao je ambasador Ge.

Na Velikićevo pitanje koliko je književnost izvor informacija o kulturi i istoriji zemlje u koju odlaze u diplomatsku misiju, ambasador Ajgner je odgovorio:

- Svakako je književnost posebna građa koja služi za upoznavanje jedne zemlje. Pre dolaska u Srbiju moje poznavanje vaše književnosti bilo je ograničeno na Andrića i Tišmu. Sada je drugačije, dopada mi se vaša literatura, čak sam preveo roman "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)