Posle 18 godina, "Žeželj" ponovo spaja FOTO/VIDEO

Osamnaest godina nakon što je u bombardovanju Srbije srušen Žeželjev most, preko move mostovske konstrukcije prešli su zvaničnici vlade i pokrajine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

08:25

Posle 18 godina,
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Preko novog "Žeželjevog mosta" koji se gradi u Novom Sadu su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

U susretu sa radnicima i predstavnicima izvođača na sredini novog mosta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su, prema izveštaju projektanta, u petak u popodnevnim satima, "sa greškom od svega nekoliko milimetara", spojeni lukovi mosta sa bačke i sremske strane, te da je današnji prelazak preko njega simbolično označio "da smo uspešno ponovo premostili Dunav".

„Nećemo se osvrtati na probleme koji su pratili izgradnju mosta, gledaćemo u budućnost da završimo pristupne saobraćajnice i da se ukloni privremeni most, te da na proleće novi Žeželjev most bude u punoj funkciji", kazao je Mirović.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Dodao je da će se tek onda, kada tom železničkom trasom budu prolazili vozovi brzinom većom od 120 kilometara na sat i kada se od Novog Sada do Beograda bude putovalo četrdesetak minuta, u punoj meri shvatiti značaj zajedničkog poduhvata.

Zorana Mihajlović je rekla da "Žeželjev most" spaja jednu prošlost i ogroman prostor za lepu budućnost.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
"Kada dođete na ovaj most ne možete da se ne setite i 23. aprila 1999. godine kada je srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela. Na današnji dan, odnosno u petak, kada je most spojen, tog trenutka je prestalo bombardovanje Novosađanki i Novosadjana. Posle 18 godina opet imamo most, koji će u februaru imati železničke pruge, a mesec-dva posle toga i pristupne puteve", kazala je Zorana Mihajlović.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Dodala je da je taj most veoma značajan za razvoj Srbije, jer je deo projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, "kao i najvažnijeg svetskog globalnog projekta 'Jedan pojas jedan put'".

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici posebno su se zahvalili radnicima koji su u ovoj završnoj fazi gradnje mosta radili u više smena i podelili im simbolične poklone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: