Svet

Utorak, 13.04.2010.

08:21

Neophodno spajanje avioprevoznika

Proces udruživanja avioprevoznika je nužan i poželjan u nastojanjima da se smanje troškovi i unapredi konkurenntnost te privredne grane.

Izvor: Tanjug

Default images

Đovani Bizinjani, šef Udruženja međunardnih avioprevoznika (IATA), kaže da "nijedna druga industrijska grana nije tako usitnjena, zbog čega mora da se konsoliduje u nastojanjima da bude efikasnija".

Bizinjani je pozvao nadležne državne organe da uklone barijere slobodnom prekograničnom udruživanju avioprevoznika, upozoravajući da različita zakonska ograničenja sprečavaju i onemogućavaju širu konsolidaciju globalnog avionskog prevoza, kao što je slučaj sa američkim i evropskim avioprevoznicima.

IATA, koja okuplja oko 230 avioprevoznika u svetu, procenila je prošlog meseca da će svetski avioprevoznici ove godine imati gubitak od oko 2,8 milijardi dolara, u poređenju sa manjkom 9,4 milijarde u prethodnoj godini. IATA smatra da će prevoznici ponovo početi da posluju sa profitom u 2011.

Dva velika američka avioprevoznika "Junajted erlajnz" i "Ju-Es ervejz" upravo pregovaraju o udruživanju, kojim bi mogla da nastane druga po veličini aviokompanija u SAD. Ugovor bi mogao da bude ostvaren po modelu udruživanja američkih kompanija "Delta" i "Norvest", što podrazumeva uzajamno preuzimanje akcija, bez direktnog ulaganja svežeg novca.

Britanski avioprevoznik "Britiš ervejz" i španska "Iberija" potpisali su početkom meseca ugovor o udruživanju, čime su udareni temelji za formiranje treće po veličini svetske grupacija u avionskom prevozu, kada do kraja godine bude okončana čitava transakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

10 h

Podeli: