TRKA ZA GLAVNI GRAD: Izbori za Beograd 4. marta, mogući i parlamentarni
Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

Saznajemo

TRKA ZA GLAVNI GRAD: Izbori za Beograd 4. marta, mogući i parlamentarni

Politika -

Vladajuća većina razmatra mogućnost da istovremeno bude i vanredno glasanje za Skupštinu Srbije

Sudbonosni izbori za Beograd biće održani 4. marta sledeće godine, a najizvesnije je da će oni biti objedinjeni sa vanrednim parlamentarnim izborima, saznaje Kurir.

- Iako je bilo opcija da se zakažu i ove godine, u SNS su najbliži odluci da sačekaju redovan termin, a to je proleće. Procenjeno je da nema potrebe žuriti, pogotovo ako pobedi najizglednija varijanta, a to su objedinjeni gradski i parlamentarni izbori. Kako sada stvari stoje, datum izlaska na birališta biće 4. mart 2018 - otkriva naš sagovornik.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandra Vučić već je nagovestio mogućnost objedinjavanja izbora. On je rekao da onima koji traže parlamentarne izbore to ne bi preporučio, ali da od njih neće bežati.

- Čini mi se da neki nedovoljno profesionalno prilaze svojim obavezama. I da se ne bave čak ni istraživanjima javnog mnjenja. Ne bih im preporučio, ali kao što znate, nikada do sada sa megdana nisam pobegao, tako da ako vole, neka izvole, samo nemoj opet posle da kukaju. Ne bi trebalo posle da se čude zato što su u svojim zatvorenim krugovima i nekim socijalnim mrežama mislili da imaju većinu, pa im je onda neko kriv - poručio je nedavno Vučić.

Njegov SNS najverovatnije neće kandidovati ličnost za gradonačelnika, već će biračima ponuditi prethodne rezultate, tim za Beograd i program za budućnost. Na opozicionoj strani i dalje se mnoge stvari ne znaju, ali je postalo jasno da će u trku ući bivši gradonačelnik Dragan Đilas, koji je ove nedelje praktično najavio svoju kandidaturu. Ostaje da se vidi sa kojim timom i kojim partijama uz sebe. Sigurni takmaci su predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, radikal Miljan Damjanović, lider LDP Čedomir Jovanović i Vesna Rakić Vodinelić kao kandidat Nove stranke.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ne bi bilo iznenađenje da uz beogradske budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, jer praksa od 2011. sugeriše da je izlazak na birališta moguć u svakom momentu.

- Tema spajanja izbora biće otvorena do poslednjeg roka, a odluku zna verovatno samo Vučić. Time se opozicija drži u neizvesnosti, a članstvo SNS pod tenzijom da se ne opušta - ocenjuje Klačar.

Objedinjeni izbori, kako dodaje, odgovaraju samo SNS, jer bi u tom slučaju beogradski izbori pali u drugi plan, a naprednjaci uživaju veću podršku u unutrašnjosti Srbije:

- Opoziciji nikako ne odgovaraju vanredni parlamentarni izbori jer za njih nemaju resurse, ni infrastrukturu. Lakše im je da se fokusiraju samo na Beograd nego da traže rešenja za čitavu Srbiju.

foto: Printscreen

Procene za beogradske izbore

SNS PRVI, ĐILAS-JANKOVIĆ-JEREMIĆ DRUGI

Zajednička lista za beogradske izbore, na kojoj bi bili Dragan Đilas, Saša Janković i Vuk Jeremić, osvojila bi 27,7 odsto glasova i znatno bi se približila SNS, za koju bi glasalo 33,8 odsto birača, pokazalo je najnovije istraživanje Nove srpske političke misli.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović objašnjava da je eksperimentisao sa ovim opozicionim savezom.

- On će na kraju možda biti širi ili uži, ali pokazalo se da je ta kombinacija vrlo dobro primljena u biračkom telu - napomenuo je Vukadinović.

Visoko treće mesto beleži lista Aleksandra Šapića, za koju bi glasalo 16,1 odsto birača.

Smanjeni prihodi glavnog grada

VLADA ČASTILA BEOGRAD SA 100 MILIONA

Vlada Srbije je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100 miliona dinara za grad Beograd zbog smanjenih prihoda u gradskom budžetu, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Kako se navodi, sredstva iz tekuće budžetske rezerve raspoređuju se Ministarstvu finansija na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza, usled smanjenog obima prihoda budžeta tog grada. Rešenje o izdvajanju 100 miliona dinara Vlada je donela na sednici 19. oktobra.

Kurir / B. Bojić - I. Kljajić

Foto: Printscreen, Nebojša Mandić, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Suludo i opasno! Ljubavnica Zorana Marjanovića preti novinarima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track