Za ubistvo iz osvete zbog pogibije sina dobio 30 godina zatvora

D. NOVKOVIĆ

21. 10. 2017. u 16:00

Stojan Stanojević (70) osuđen jer je prošle godine u Požarevcu usmrtio Dragana Stepića (57). Stanojević smatrao Stepića odgovornim za pogibiju svog sina Jovice (34)

За убиство из освете због погибије сина добио 30 година затвора

Mesto ubistva i optuženi Stojan Stanojević Foto D. Novković

SEDAMDESETOGODIŠNjI Stojan Stanojević osuđen je pred Višim sudom u Požarevcu na 30 godina zatvora jer je 14. juna prošle godine ubio Dragana Stepića (57), vlasnika građevinske radnje "Stepa plus", jer ga je krivio za pogibiju svog sina pre 15 godina. Stanojević je najpre terećen za "obično" ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora. Međutim, tokom istrage ustanovljeno je da je njegov motiv bila osveta, zbog čega je delo prekvalifikovano u teško ubistvo, za koje sleduje kazna od 10 do 40 godina robije.

Izrečena presuda je prvostepena i obe strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Ubistvo se dogodilo u Jugovićevoj ulici, u širem centru Požarevca, dok je Stepić sa svojim radnicima popločavao jedno dvorište. Oko 11 sati, ulicom je naišao Stanojević, prišao Stepiću i, bez ikakvog upozorenja, iz pištolja mu u stomak ispalio jedan hitac, zbog čega je ovaj preminuo nekoliko sati kasnije, u gradskoj bolnici. Nakon ubistva, Stanojević je sam došao u policijsku stanicu i priznao šta je učinio. Tom prilikom predao im je pištolj kojim je pucao u Stepića, za koji je utvrđeno da mu je bio u nelegalnom posedu i, staloženo i mirnim glasom, opisao šta je uradio.

Nakon što se predao, Stanojević je izjavio da je, najzad, posle 14 godina, pravda izvršena, i da mu više nije bitno šta će biti sa njim. Ispričao je da je pucao u Stepića jer ga je krivio za smrt svog sina Jovice (34), do koje je došlo 2002. godine, dok je Preduzeće za puteve "Požarevac" gradilo kanalizaciju u selu Zabrega. Sin mu je stradao kad ga je u iskopanom kanalu zatrpala zemlja, a Stepića je krivio jer, kao šef tog gradilišta, nije stvorio bezbedne uslove za radnike.

Nakon Jovičine pogibije, Stepić je osuđen šest meseci uslovno, pa je takva presuda bila dodatni razlog za ogorčenost Stanojevića. I sam Stanojević ranije je bio osuđen na zatvorsku kaznu od šest meseci, koju je izdržao u Padinskoj skeli, jer je imao nelegalnu automatsku pušku, nabavljenu u Makedoniji. Zbog pretnji Stepiću, njemu je oduzet pištolj koji je legalno posedovao, ali je kasnije nabavio drugi i njime usmrtio Stepića, ostvarivši svoju dugogodišnju nameru.

SPAVAO NA GROBU

DO ove tragedije ne bi došlo da je sud Stepića osudio na veću kaznu, a ne samo na šest meseci uslovno. Moj suprug takvu nepravdu nije mogao da podnese. Em smo izgubili sina zbog tuđeg nemara, em krivac ni dan nije proveo u zatvoru. Zato je Stojan propadao sve ove godine, jedva je jeo. Stalno je nosio crninu i često je spavao na grobu našeg Jovice, jer nije mogao da podnese da živi bez njega - rekla je za "Novosti", nakon ubistva Stepića, Divna Stanojević, Stojanova supruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sandra

21.10.2017. 16:20

Ja coveka u potpunosti razumem, i obzirom na sve cinjenice i iz ovog slucaja a i svih ostalih o kojima citamo, koliko nepravde ima u nasem sudstvu, ovakvih ce odmazda nazalost biti sve vise.

Krsta

21.10.2017. 17:05

Nije imao pravo uzeti pravdu u svoje ruke, ali ja ga razumem jer je to bilo jače od njega. Uzrok ove priče ili događaja leži na aljkavoj preusdi ili odluci suda u predmetu gdje je kao posledica nemara njegov sin izgubio život.

Molele

21.10.2017. 17:44

da li je sud "časti" uzeo u obzir okolnosti koje su dovele do tog dela ili su u feljenju pravde vinovnici u istom ili sličnom sazivu.

VASKE

21.10.2017. 18:32

Razumeli vi ili ne ovaj UBICA je imao NAMERU DA UBIJE. I kazna je zaslužena. Njegovog sina (bog da mu dušu prosti) nije imao nameru niko da ubije niti da ga povredi. NORMALNIMA DOVOLJNO !!!

038

21.10.2017. 21:16

Odgovor za Vasketa,nisu imali nameru ni alkoholisani vozaci da ubiju nekog pa ubiju,nisu imali nameru ni oni koji voze bahato pa ubiju,jer treba sve njih isto da puste iz zatvora

Nebojsa007

21.10.2017. 23:25

Nikako ne odobravam sto ga je ubio ali samo sest meseci robije da dobije za pogibiju radnika zato sto nije obezbedio bezbednosne uslove je skandalozno. Da je sud njega osudio na 10 godina zatvora sada bi bio ziv. Mene to vise zabrinjava