NEMCI OBJAVILI TAJNI IZVEŠTAJ: NATO ne bi mogao da se odbrani od Rusa

Tanjug

20. 10. 2017. u 18:54

NATO ne bi bio u stanju da odgovori na eventualni napad Rusije, navodi se u tajnom izveštaju Alijanse u koji je nemački magazin Špigl imao uvid

НЕМЦИ ОБЈАВИЛИ ТАЈНИ ИЗВЕШТАЈ: НАТО не би могао да се одбрани од Руса

Foto: EPA

NATO ne bi bio u stanju da odgovori na eventualni napad Rusije, navodi se u tajnom izveštaju Alijanse u koji je nemački magazin Špigl imao uvid.


Dokument pod nazivom "Izveštaj o napretku po pitanju jačanja kapaciteta odvraćanja i odbrane Alijanse" navodi značajne nedostatke u strukturi NATO.

Komandna struktura NATO, koja je "atrofirala" od pada Berlinskog zida 1989. godine, jedan je od ključnih faktora koji podrivaju odbrambene kapacitete Alijanse, navodi se u izveštaju.


PROČITAJTE JOŠ: Si-En-En: Rusija i Kina otvoreno oduzimaju liderstvo Americi

Čak i proširenje snaga NATO za brzo reagovanje, stoji u izveštaju, nije uspelo da omogući da one deluju brzo i ako treba održivo.

Portparolka NATO Oana Lunesku odbila je da komentariše navode Špigla, ali je rekla da su snage Alijanse sada spremnije i sposobnije nego ikad tokom poslednjih decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Milivoje

20.10.2017. 19:06

Ovo nema veze sa NATO, ovo ima veze sa nečim mnogo opasnijim - Nemačka želi da raskrsti sa NATO i Američkom okupacijom koja traje od 1945 te da ponovo naoruža Četvrti Rajh sa starom idejom - Drang nach Osten. Pričaće Rusima bajke dok se ne oslobode NATO a onda će se za par meseci naoružati i krenuti na Sibir. Banana zemlje koje su kupili (bivše istočne zemlje) će biti topovsko meso, kao pod Napoleonom i Austrougarskom. Jednom Nemac, uvek Nemac.

Новак

20.10.2017. 20:27

@Milivoje - Коментар је потпуно бесмислен и на жалост људи му одобравају нај већим бројем кликова. Немачка није у стању да у овом веку дође на ниво такве силе као што је Русија. А Русија никада није показивала жељу за окупацијом европских земаља и већ је једном руска војска била у Паризу, када је поразила Наполеона. Тамо је дочекана са цвећем, одушевљењем и повицима: "Живео цар Александар ослободиоц"! Дошла и отишла а ондашњи хроничари бележе све нај боље о Руској војсци и њеном понашању у Паризу!

Milivoje

20.10.2017. 20:55

@Milivoje - Nemačka 1918 je iz rata izašla razvaljena. 1919-1924. Period pripreme za Britanska i Američka ulaganja. 1924-1929 direktno finansiranje nacista od strane Amerike. 1929-1933 najveća ekonomska kriza u istoriji Evrope. 1933 dolazak Hitlera na vlast - Nemačka nema vojsku. 1939 Nemačka je najveća vojna sila na svetu. Ako poželi, sa ovako jakom ekonomijom i industrijom, Nemačkoj treba pola godine da se koncvencionalno naoruža do zuba i pet godina da napravi nuklearke.

Новак

20.10.2017. 22:11

@Milivoje - Све то под условом да би Руси седели за то време скрштених руку. Русија се умом не да схватити, никавим аршином обухватити у Русију треба веровати. Ф. Тјутчев Т-34 је био нај бољи тенк II. Св. рата али не зато што су случајно погођене добре перформансе већ зато што су имали алуминијумски дизел мотор који се није палио на први погодак као немачки бензинци - технологија коју Немци тада нису имали - по сведочењу маршала Ромела!

NE BIJTE SE, IMATE VI ALBANCE RVATE I MONTENIGERE

20.10.2017. 19:07

SAMO PANICE, a toliko su pojacanje dobili, ulaskom Albanije, Horvatske i CG, te tri sile, mogu Rusiju da razbiju na cetiri dela.

Кипераш

20.10.2017. 20:39

@Bacuska - Зато сада Господо, Швабе, памет у главу, немојте опет на погрешну страну. Ваљда сте нешто научили кроз Историју?!

stojan

20.10.2017. 19:33

Znači vojno-idustrijskom, vojno-informacionom, vojno-propagandnom i vojno-političkom kompleksu zapada treba još para. Ostrvili se kao nekad rimljani.

Bonaparta

20.10.2017. 20:06

U mnogom bih se slozio sa g-dinom koji se potpisao kao Milivoje, ali mi se cini da su Nemci kupili skolu i da sada igraju perfidniju igru preko ekonomskog "porobljavanja" terajuci sve u EU da igraju kako oni sviraju. Znaju oni da Rusi ne bi ratovali sa njima. Pritisnuli bi crveno dugme i sprzili bi Nemacku ko przeno jaje na oko. Ne mogu od Amera inace bi oni Rusiju kupili velikim ulaganjima, a onda juris na druge. Udju li u rat bice to treci i poslednji put i nikada vise.

Sumadinac

20.10.2017. 20:32

Zapad tako samo govori da kod njih sve politicke stranke odobravaju dodatno naoruzavanje. Oni planiraju uz NATO da i EU ima svoju posebnu vojsku koja moze vojno dejstvovati. Cilj je njima (kao sto su Svabe hteli 1914 i 1941) da dodju do resursa po Rusije. Zato oni podrzavaju sepatarizam po citavoj Rusiji i oduzeli Srbima srpske knezevine Epir i Arbanasiju (danasnja Albanija) 1912 a da ne govorimo sta se jos sve sa nama desilo i desava do danasnjeg dana posto se Srbija javno stavi na Rusku stranu

Драган Станковић

20.10.2017. 21:01

Па шта ће сад јадници кад их Русија изненада нападне? Како ће се одбранити несрећни? А цео свет их зна као мирољубив, одбрамбени савез! Можда да се обрате "међународној заједници" или да позову неког јачег од њих да их брани, Марсовце или друге ванземаљце, А да, не могу ни њих - и са њима су у завади. Холивуд их је све истребио скоро као индијанце. Не био им у кожи!

Мома

20.10.2017. 21:45

И сада ће морати да издвоје још милијарди. То је крајњи циљ извештаја

PP

20.10.2017. 22:08

Niti ce Rusija napasti NATO ili SAD niti ce NATO i SAD napast Rusiju. Bolje da se Rusija cuva svojih komsija Kine, koja vapi za sirovinaima kojih ima Rusija u izobilju. Setimo se da se Kinezi masovno nasaeljavaju u puste delove Rusiej bogate sirovinima, zato i Putin novim merama daje velike stimulacije da Rusi dodju u te krajeve i rade i presele porodice i prosiere porodice.

Јабре

20.10.2017. 23:43

@PP - Nisi nikad bio u tim delovima koje naseljavaju masovno Kinezi jel tako ? Kinezi su inače poznati po tome da se naseljavaju u divljinu gde nema ni puteva ni struje. Pročitaj malo šta napišu oni koji su bili tamo ili bar uključi youtube pa pogledaj koji video iz tih krajeva pa onda reci da li se Kinezi negde masovno naseljavaju.

pravda

21.10.2017. 00:52

"tajni izveštaj" za javno izdvajanje iz budťeta za naoružavanje svih jadnih bivših sovjetskih republika koje su okupirali Eurom a vojske ni nemaju :(