Leštane dobija novu školu (FOTO)

M. T. KOVAČEVIĆ

20. 10. 2017. u 15:51

Dogodine počinje izgradnja nove školske zgrade nadomak Grocke. Mali: Biće ovo jedna od najlepših osmoletki u Beogradu

Лештане добија нову школу (ФОТО)

Foto: Promo

IDEJNO rešenje za novu školu u Leštanima, koja će biti završena sledeće godine nedavno je usaglašeno sa Ministarstvom prosvete - najavljuje za "Novosti" gradonačelnik Siniša Mali.

Na mestu postojeće školske zgrade koja je kao montažni, privremeni objekat postavljena 1979. godine, izgradiće se moderno, trospratno zdanje. Prema rečima Malog, kopanje za temelj počinje na startu građevinske sezone 2018. godine.

Postojeću školu, zbog čijeg kvaliteta su roditelji mnogo puta protestovali, pohađaju deca od prvog do četvrtog razreda i to kao istureno odeljenje OŠ "Nikola Tesla" iz Vinče. Ovo je, inače, najveća osnovna škola u Srbiji.

PRIGRADSKO naselje Leštane ima oko 13.000 žitelja. Po strukturi stanovništva, u ovom delu Grocke žive mlađi ljudi. Imaju čak 800 mališana koji pohađaju osnovnu školu. Najveći broj njih, zbog škole putuje u Vinču.

Glavni ulaz u novu školu biće iz Ulice maršala Tita gde je predviđeno 20 parking mesta za zaposlene i roditelje. U prizemlju objekta nalaziće se 12 učionica za đake nižih razreda, uključujući kuhinju sa trpezarijom i tehničke prostorije. Na prvom spratu su predviđene dve prostorije za produženi boravak nižih razreda i 11 kabineta za učenike viših razreda kao i prostorije školske administracije. Na trećem spratu se nalazi dodatnih šest kabineta za više razrede, medijateka i biblioteka sa čitaonicom. Sve tri etaže posedovaće i zasebne mokre čvorove.

- Zajedno sa Vladom Republike Srbije napravićemo potpuno novu školu, jer deca u Leštanima zaslužuju nov objekat i najbolje uslove za obrazovanje - objašnjava Mali. - Ova obrazovna institucija biće po najvišim standardima. Na osnovu arhitektonskog rešenja, siguran sam, biće jedna od najlepših u Beogradu.

Obrazlažući projekat za "Novosti" gradonačelnik objašnjava da je uz objekat zamišljena višenamenska fiskutulrna sala površine 635 kvadratnih metara. Ona će imati prateće prostorije. Pred toga, uradiće se i sportski tereni u dvorištu. Planiran je jedno igralište za fudbal i rukomet, a posebno će se izgradti i tereni za odbojku i košarku.

- Čak 30 godina deca u Grockoj, generacije i generacije njih, čekale su na normalne uslove obrazovanja - priča Mali.

Predstavnici opštine Grocka, prošle godine od gradskih vlasti su tražili i da se u okviru škole izdradi i predškolska ustanova, koja će zadovoljiti kapacitete dece iz ovog naselja. Oni su istakli da bi tu trebale da budu jaslice i vrtić.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vito

20.10.2017. 16:08

Može li se nešto izgraditi i u selima Srbije. Zašto sve mora biti u Beogradu i okolini? Zar ništa nismo naučili od gubitka Kosova?

Shone

20.10.2017. 16:09

Ne lipsi magarce do zelene trave. Doduse bas neobicno da par meseci pred izbore obecavaju ovako nesto.