Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
15:43
Vestionline, Tanjug A

Posle 10 godina otvoren Muzej savremene umetnosti, ulaz besplatan

Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio vrata za posetioce, koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Tanjug
Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova 

Među posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su i premijerka Ana Brnabić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija.

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, a danas broji više od 8.000 dela.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači plesne kompanije "Drezden-Frankfurt" i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija.

Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online