20. oktobar  2017. 12.59  →  18.40 | Izvor: RTV

Žitni trg u S.Mitrovici dobija novo ruho

SREMSKA MITROVICA -

Pripremni radovi za rekonstrukciju lokaliteta Žitni trg u Sremskoj Mitrovici su započeti. Prethodno su obezbeđena sredstva sa republičkog nivoa vlasti, kod Ministarstva kulture i informisanja u iznosu od 24 miliona dinara i skoro tri miliona iz lokalnog budžeta.

video icon

Prvi pripremni radovi u smislu obezbeđenja lokaliteta i radova koji će startovati su u toku.

Rekonstrukcija arheološkog lokaliteta 28 na Žitnom trgu ima za cilj da se poveže sa kulturnim životom Sremske Mitrovice.

Projekat je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, za koji je Ministarstvo kulture i informisanja u okviru "Gradova u fokusu" izdvojilo sredstva.

"Ovo mesto najpre će pretrpeti arheološke radove, ondosno sanaciju lokaliteta, a nakon toga će se pristupiti estetskom uređenju i postavljanju sedišta i tribina", rekao je Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Ideja nadležnih u gradu je da ovo mesto postanje mesto okupljanja građana i održavanja svih velikih gradskih manifestacija, među kojima je do sada najzapaženiji Srem folk fest", izjavio je Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice.