SRPSKI GENERALI: Služimo Srbiji i za - katedrom

D. V. - S. J. M.

19. 10. 2017. u 12:09

Generali Lazarević i Delić o angažmanu na vojnoj akademiji. Kažu da im je čast i da mogu da prenesu korisna znanja

СРПСКИ ГЕНЕРАЛИ: Служимо Србији и за - катедром

General Lazarević, Foto Tanjug

PRISTAO sam da predajem na Vojnoj akademiji i za mene je to velika čast. Nikada se nisam krio ni tokom NATO agresije, pa ni sada. A kad vidim od koga dolaze kritike zbog angažovanja bivših generala Vojske Jugoslavije, sve mi je jasno. Psi laju, vetar nosi...

Ovako general u penziji Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije VJ, za "Novosti", komentariše najavu ministra Aleksandra Vulina da će visoki oficiri koji su komandovali u ratovima tokom devedesetih biti angažovani kao gostujući predavači na Vojnoj akademiji.

General Lazarević nam kaže da je ideju da bude predavač čuo odmah pošto je sleteo iz Haga u Srbiju, decembra 2015, od tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića i bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića.


- Verujete mi, tad mi se činilo da je tako nešto nemoguće, da bi mi se pre nekoliko meseci sa istim predlogom obratili iz kabineta ministra Vulina - kaže Lazarević. - Već sam razgovarao sa pukovnikom Miroslavom Talijanom, načelnikom Škole nacionalne odbrane, gde ću povremeno predavati. Uvek sam na službi otadžbini.

General Božidar Delić još nije dobio poziv da bude predavač, iako je i njegovo ime ministar Vulin najavio. On, za "Novosti", kaže da će se rado odazvati.

- Neko ko je učestvovao u bitkama veoma je pozvan da govori o taktici, vođenju vojnih operacija, patriotizmu, ratnim iskustvima. Mi možemo kadetima, ali i oficirima preneti dobro znanje, jer smo bili neposredni akteri borbi - kaže Delić, koji već ima profesorskog iskustva, jer je ranije na Vojnoj akademiji dve godine bio načelnik katedre za taktiku.


Pukovnik Miroslav Talijan, koji će na neki način biti komandujući penzionisanim generalima-predavačima, najavljuje da će slediti naređenja državnog i vojnog rukovodstva:

- Radujemo se da čujemo velikane naše bliske istorije. Kako na jednom epitafu piše: "niko spomenut, niko zaboravljen", a mi smo veoma brzo zaboravili 1999. i njene junake.


LDP TRAŽI SMENU

POJEDINE opozicione stranke i NVO osudile su plan ministra odbrane, a LDP je zatražio Vulinovu smenu.

- Vulin je mandat shvatio kao priliku za aboliciju onih koji su bili osuđeni za najteža krivična dela. U pitanju je kampanja čiji je cilj izmena naše bliže istorije - navodi LDP.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Milivoje

19.10.2017. 12:19

General Lazarević je VRHUNSKI general. Neću da ulazim u njegovo političko opredeljenje, ali je kao profesionalac dokazao da po taktici odbrane može da stane rame uz rame sa svim vojskovođama u istoriji koji su uspeli da sačuvaju vojsku i tehniku nasuprot višestruko nadmoćnijem neprijatelju. Podrška svakom naporu u Vojsci da se prenesu konkretna znanja kako uspešno ratovati sa zapadom koji nam je suštinski neprijatelj. Na kraju, 1999. Vojska vojnički NIJE poražena, politički vrh je KAPITULIRAO.

Belac

19.10.2017. 12:21

Najbolja ideja (iako kasni 10ak godina) MO ikada! To sto se NVO i dr zale je samo dokaz da je povucen pravi potez! Ko bi rekao da Vulin ima nesto u glavi!

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

19.10.2017. 12:23

ВПЕРЕД СЕРБИА !!!

SRBIJA-EVROPSKA UNIJA,NIKAD RUSIJA

19.10.2017. 15:45

@СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА - Napred Srbijo!!

Mrle

19.10.2017. 12:23

Generala Lazarevića poznajem. Vojničina-pravi Srpski oficir. Puno se može naučiti od njega. Uz dužno poštovanje ostale oficire ne znam. Mislim da je ideja angažovanja ovih oficira na katedri odlična.

Lule Bule

19.10.2017. 12:34

Ceda i njegova kombi stranka da so na vlasti odavno bi priznali nezavisnost Kosova. Ovi generali su pokazali kako se bori za Srbiju i treba da budu postovani i uvazavani. Svaka cast sto ca predavati na vojnoj akademiji. Gde je Ceda bio 99. punio svoje dzepove. Treba da ga je sramota.

ZEC

19.10.2017. 12:50

SRAMOTA, kapitulirali na kosovu a sad će nekoga da uče, ., . . i to za debele pare nas poreskih obaveznika, E SRBISTANE !

Nikola

19.10.2017. 12:59

Totalno podržavam ovu poruku zapadu i svima drugim faktorima, posebno tribunalu

SASA

19.10.2017. 13:08

Godpodine generale pa vi morate da pozdravite ministra i da stojite mirno. Nasta smo spali?

SALANO

19.10.2017. 13:09

ne volim ovog vulina i naprednjake da vidim ali je ovo pravi potez moram da priznam.a nemam reci za ulizice i najodvratnije izdajnike ldp cedovce

Aldo

19.10.2017. 13:14

To je i bio cilj Amerikanaca da tamničenjem srpskih generala na dugogodišnje robije pod izmišljenim zločinima, da obezglave srpsku vojsku na duži rok. Odatle američka egzaltiranost činjenicom da ce elitni srpski generali prenositi svoja ratna iskustva na Vojnoj akademiji. Njihove placene krtice su vec aktivne protiv srpskih generala na društvenim mrežama.

Sydney

19.10.2017. 15:59

@Aldo - egzaltiranost; elitni; aktivni = sto rece zemljace? tebe porobise ovim anglo-srpskim bez ispaljenog metka. prevedi na srpski ako znas da narod razume...

Ako

19.10.2017. 13:19

ga ne smijene da mu se i stan oprosti. Vulinu. Jedini ministar koi bar nesto radi...

zoran

19.10.2017. 13:26

svaka cast nasim generalima a ovi olosi sto ih omalovazavaju i nazivaju ih raznim imenima neka se nose sto dalje od srbije neka ispitaju sebe i ono sto rade po svetu koliko samo drzava rasturise i koliko ljudi pobise i oni nisu zlocinci ziveli generali srbije

zoran

19.10.2017. 13:30

ps ovi iz LDPa su ratni zlocinci nasi generali su branili nasu zemlju od belosvetskih olosa i nepravedno su osudjeni samo zato sto su srbi a jovanovic je ucestvovao u zlocinu kad je Milosevica hapsio i odveo ga u Hag oni moraju da cute a ne da pametuju

jala

19.10.2017. 13:33

izginuše deca a generali ostadoše još vređajuci kažu nismo se krili greota prema roditeljima cija su deca poginula kada procitaju ovu izjavu nismo se krili kako baš da ni jedan ne beše ranjen kada povede decu u napad u prvom celu greota I sramota slali ste rezervistecinove a vi ste drugi bili miševi da ste mislili o srbiji I narodu pohapsili bi ste sve politicare vladajuce garniture devedesetih u srbiji I bio bi mir deca ne bi ginula ali za tepsiju ribe I cvarak na epoleti izdadoste narod greota

Darko

19.10.2017. 14:35

@jala - Погледајте списак погинулх за време НАТО агресије, видећете да је погинуо један генерал и двадесетак пуковника и потпуковника, о нижим чиновима да не говорим.

roditelj

19.10.2017. 16:03

@jala - Odlican komentar! LDP JE U PRAVU! Imam utisak da ce SRS uskoro u koaliciju sa SNS.

Logic

19.10.2017. 15:28

@Jasenovac - Cenim tvoje mišljenje, ali nažalost trud bi bio uzalud, tu nema terapije koja garantuje izlečenje

Realno

19.10.2017. 14:04

One glavne koji su stvarno branili i obranili ste spakovali u Hag. Niko od vas nije dostojan da Mladicu cizme ocisti.

Veselin

19.10.2017. 15:17

Samo prave patriote kao general Lazarević moraju da vaspitavaju I uce nase Srpske pitomce malo starjesina ima takvo ratno iskustvo kao general Lazarević koji je nadmudrio nato I zato je mrao u zatvor

seljak

19.10.2017. 16:21

Konacno jedan pravi potez prema penzionisanim vojnicima.Iskustvo svakako treba preneti mladjima.Ali i pitam se ko se jos seca penzionisanih podoficira nase vojske.I pored bogatog iskustva na svom nivou oni su izopsteni iz drustva ,na margini svih zbivanja cesto sa minimalnim sredstvima za zivot.,na ivici egzistencije. Da nije zdravstvene knjizice ne bi ni znali gde su radili a posebno oni van velikih gradova

kosac

20.10.2017. 05:57

Legiju treba osloboditi da predaje kadetima, covek je bio na svim ratistima ...ovi su jos pod zakletvom Titu i partiji