Kod sela Adaševci u Sremu juče je obeležena 65. godišnjica proboja Sremskog fronta, operacije kojom su počele završne borbe za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

– Ovo podsećanje i odavanje počasti pobednicima i poginulima u borbama na Sremskom frontu nije puko prisećanje na jedan istorijski događaj, već svojevrsna potvrda poštovanja temeljnih principa na kojima je ustrojen savremeni svet ideala koji su vodili naše borce u borbama. Naša vojska se nije borila samo za oslobođenje naše teritorije, već za ukupnu pobedu savezničkih snaga nad neprijateljem. Tu borbu je odlikovalo rodoljublje i želja za stvaranjem društva na principima slobode, nezavisnosti, ravnopravnosti i pre svega poštovanja ljudskih prava – rekao je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac, na Sremskom frontu. On je uveren da su ratovi i razaranja za Srbiju prošlost, a budućnost u zajednici evropskih naroda.

Nataša Cvjetković, predsednica opštine Šid, istakla je važnost čuvanja istine i sećanja na njih i njihovu borbu.

– Ovaj veliki datum nas svake godine iznova okuplja kako bismo zajedno odali počast onima koji su izvojevali jednu od najznačajnijih bitaka u našoj istoriji i svoje živote položili kao zalog za našu budućnost. Oni su svojim hrabrim životima položili temelje današnje slobodne i demokratske Srbije- rekla je Cvjetkovićeva.

Na mrtvoj straži

Sa „Smrt fažizmu“, okupljene je pozdravio general Slavko Popović, predsednik SUBNOR-a Srbije, koji je rekao da Srbija sa pravom može da se ponosi svojim doprinosom u pobedi nad fašizmom. „Duboko se klanjamo hrabrosti hiljadama boraca i njihovih starešina koji su na ovom prostoru zauvek ostali na mrtvoj straži slobode“, istakao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari