Kineski neimari u Srbiji rade bez PDV

Z. Radović - D. I. Krasić

18. 10. 2017. u 20:02

Vlada kroz sporazum oslobodila kreditore iz najmnogoljudnije zemlje sveta poreza na dodatu vrednost i carina. U Ministarstvu građevine tvrde da budžet neće biti oštećen

Кинески неимари у Србији раде без ПДВ

Foto A. Stanković

KINESKE kompanije koje će graditi pruge i puteve kroz Srbiju neće plaćati PDV i carine. To je deo Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Republike Srbije i NR Kine, za čiji je Aneks 3 Vlada Srbije dala "zeleno svetlo" na poslednjoj sednici.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je vrednost svih ugovora za infrastrukturne projekte koje Srbija ima sa NR Kinom 2,5 milijarde dolara. Kad se uračunaju i projekti za koje se vode pregovori, ukupna vrednost iznosi oko šest milijardi dolara.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da iznesu računicu za koliko novca će republički budžet biti uskraćen, dok u Ministarstvu građevinarstva tvrde da neće biti oštećen ni za dinar.

- Infrastrukturni projekti koje Srbija i Kina zajedno realizuju finansiraju se zajmovima kineske Eksim banke, datim pod najpovoljnijim uslovima, a korisnik zajmova je Republika Srbija - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Kod svih projekata koji se finansiraju zajmovima međunarodnih finansijskih institucija, odnosno na osnovu bilateralnih sporazuma, ugovorena vrednost radova ne obuhvata plaćanje carine i PDV-a.

Kineske kompanije angažovane su na izgradnji dveju deonica na Koridoru 11, na rekonstrukciji pruge Beograd - Budimpešta, kao i na revitalizaciji TE "Kostolac A". U toku su pregovori i za izgradnju obilaznice oko Beograda, kao i za nastavak auto-puta ka Crnoj Gori.

Sporazumom je predviđeno da se izvođač radova oslobodi carine i PDV-a na uvoz, ali i na kupovinu robe i usluga, radi sprovođenja infrastrukturnih projekata i onih koji se odnose na lokomotive i šinska vozila.

Stručnjaci smatraju da će putevi, pruge i ostali objekti koji budu izgrađeni Srbiju koštati mnogo više od ugovorenih cena, jer se država odrekla poreza.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da je odricanjem od naplate carina i PDV-a naša zemlja napravila veliki ustupak prema Kinezima.

- Do sada je bila praksa da se donatori oslobađaju PDV-a prilikom realizacije razvojnih i humanitarnih projekata u Srbiji, a ovde je reč o kreditu koji Srbija uzima i na koji će plaćati kamatu - kaže Rajić. - Najveći profit na ovim poslovima će ostvariti kineske građevinske korporacije kao izvođači radova. Našim preduzećima koja će dobiti deo posla kao podizvođači ostaće daleko manji deo kolača. U pitanju je isključivo komercijalni projekat za kinesku stranu i red bi bio da i oni kao i svaka druga kompanija iz bilo kog drugog dela Evrope ili sveta koja je radila u Srbiji plate bar PDV.

STIŽU I NA OBILAZNICU

MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa predstavnicima kompanije "Pauer Čajna" o izgradnji obilaznice oko Beograda. Istakla da se na ovaj projekat čeka već 30 godina:

- Za deonicu od Ostružnice do Bubanj potoka lane je potpisan komercijalni ugovor i očekujemo da ona bude završena do kraja 2020. Osim efikasne realizacije projekta na već ugovorenoj deonici, cilj Vlade je da se što pre zaključi komercijalni ugovor i za preostali 31 kilometar Sektora C, Bubanj potok - Vinča - Pančevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

zaliv.net

18.10.2017. 21:15

Pa sta ocekujete, da neko udje u tolike projekte sa propalom drzavom i jos da vam placa porez i ostalo. Treba da se uozbiljimo i da znamo gde nam je mesto a ne da pljujemo svaki dogovor od koga imamo visestruke koristi!

Aca

18.10.2017. 23:50

A kad se prica za oslobadjanje od PDV-a opreme za bebe tada ce budzet da bude ugrozen.A prema tome koliko se dece radja uskoro od bebi opreme nece ni biti prihoda

Marina

19.10.2017. 08:23

@Aca - Strane firme I strani radnici ne placaju PDV ni druge porezeKad se roba proizvedena u Srbiji proda u inostranstvo ne naplacuje sePDVSvako placa u svojoj zemlji.Ministri ni vlada nema sta da odlucuju o tome, to su pametniji od njih u drugim zemljama vec odlucili ali posto oni neznaju nista o biznisui propisima imali su sednicu I za to.

Проста рачуница

19.10.2017. 01:00

Наравно да "budžet neće biti oštećen"! Док год има пензионера и запослених који ћуте док им се сваког месеца одбија од личних примања, биће у буџету пара и за финансирање страних инвеститора и за субвенционисање плата њихових радника и за донирање америчких фондација, развоја Косова, арапских "избеглица"...

srna

19.10.2017. 13:20

@Проста рачуница - Sta im se odbija?Mi koji radimo kod privatnika svi treba da crknemo radi penzionera i zaposlenih u drzavnim sluzbama,ma nemoj!Ko ce to da plati,vec sada ima penzionera skoro koliko i zaposlenih.Penzije treba u potpunosti ukinuti pa nek se sinovi i cerke brinu o roditeljima.

zarije

19.10.2017. 14:13

@Проста рачуница - ne mogu da verujem, da ovakvih ima, čudo je da ume i kompjuter da upali, svaka diskusija je suvišna.

Grada

19.10.2017. 01:07

Normalno je da porez placa kupac. Obzirom da se radi o kreditu niije uobicajeno da se i za PDV koji ide kao budzetski prihod daje povoljan kredit. Kredit se odnosi samo na radove. Uostalom drzava bi kao investitor od svojih para sama sebi placala porez.

Stefan

19.10.2017. 08:13

Aman ljudi ! Pa gde ovo ima? Nasi gradjevinci idu da rade po belom svetu a nama dolaze Kinezi da nam prave puteve i mostove! Domace fabrike stoje ali je zato "inostranih investicija" na pretek. Pa koje ovde lud???

Gojko

19.10.2017. 13:02

@Stefan - Ti si.Odakle Srbiji milijarde dolara samo za koridor 11.Nemamo više ni jednu firmu od poverenja da završi započeto.Bogate zemlje daju novac kroz kredite i njihove firme kao nosioce posla.

Gojko

19.10.2017. 13:59

@Stefan - Za sve koji ne znaju,Kinezi su izgradili Transpacifičku prugu od San Franciska do Vankuvera,kao jeftina radna snaga,zato u tim gradovima,danas,živi njihova velika populacija u tzv.Čajna taunima.O Kineskom zidu pre par hiljada godina i da ne pričamo,a danas je naš predsednik dobio pismo od kineskog kolege za dalju uspešnu saradnju, koju žele i neke EU države.

Stefan

19.10.2017. 14:17

@Stefan - Zasto Srbija nije izdvoila kredit i zaposlila svoj sopstveni narod? Ti isti "koridori" su daleko jeftiniji nego sto se nama prikazuje. Mislim da nije potreno objasnjavati sta je tu u pitnaju. Da li Vi shvatate da Srbija zapravo nema nista od stranih ulaganja i kredita? Kinezi nisu nimalo bezazlen narod. Oni nikog ne cene osim sebe. I to treba gospodo jako dobro znati.

SIEPA

19.10.2017. 11:17

To ti je Srpska ekonomija,,dođem ti dođeš mi,, Daj bože da nas prime u Evropsku uniju,da se ova omladina spase ugnjetavanja od spotvene Vlade, domaćih istranih kapizalista.

Belac

19.10.2017. 12:16

Za nisu svi gradjevinski poslovi oslobodjeni PDV-a? Za sve, nebitno odakle je firma?

istina

19.10.2017. 15:55

onaj ko ti kredit daje taj diriguje po svome....zato Kinezi mogu da rade sa nasom vladom koko im se hoce, AV je rekao da ce da kleci pred njima samo da saradjuju sa nama....eno i Kostolac je pun Kineza jer rade na TE a ko zna, mozda i ostanu tamo.....

SASA

20.10.2017. 22:17

A zdravstveno, lecenje, participacija? Ja radim u zdravstvu 37g i pregled i ostalo participacija kod dr sa kim dezuram.