Hrvati u Srbiji počeli pregovore o otkupu kuće bana Jelačića

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zadovoljni su saradnjom sa srpskim vlastima i ispunjenom obećanju i dobijenim sredstvima za obnovu kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić izjavio je da su s predstavnicima srpske vlade počeli konkretni dogovori oko otkupa i preuređenja rodne kuće bana Jelačića.

"Dan posle objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će hrvatskoj manjini biti uplaćeno pola miliona evra za otkup i preuređenje kuće Jelačića, održan je sastanak s državnim sekretarom i predstavnikom novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika. Sledeći sastanak biće za mesec dana, do kada bi trebalo da budu završeni pregovori s vlasnicima stanova u objektu oko cene otkupa", objasnio je Bačić za Hinu.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića, u podnožju petrovaradinske tvrđave, trebalo bi da bude mesto okupljanja mesnih, ali i svih ostalih Hrvata u Vojvodini.

Predsednik hrvatskog udruženja "Jelačić" Petar Pifat kaže da je u planu otkup stana koji ima izlaz na balkon iznad kojeg je postavljena spomen-ploča posvećena banu Jelačiću, kao i podruma i prizemlja kuće, koji su u vlasništvu pravne osobe.

"Ova kuća je simbol nacionalnog ponosa i brend Petrovaradina. U njoj će biti sedište hrvatskih udruženja, mesto susreta i okupljanja, a imaće i turističku namenu", naveo je Pifat.

Postupak Vlade Srbije pozdravio je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

"Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, ne malih finansijskih sredstava iz državnog budžeta za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu", naveo je Žigmanov.

Dodao je da vođstvo hrvatske manjine ocenjuje "da se na ovaj način, partnerski i u dobroj veri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rešavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve tačke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović i Vučić".

Hrvatska predsednica i Vučić koji je tada bio predsednik potpisali su u leto 2016. u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Jedna od tačaka Deklaracije odnosi se na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji.

Kuća je izgrađena 1745. godine.

Na istorijsko značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča, obnovljena u okobru 2001. povodom obeležavanja 200. godišnjice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Fasada objekta obnovljena je 2012. godine.

Hrvatska manjina, svake godine u susednoj crkvi, gde je on kršten, 19. oktobra obeležava godišnjicu rođenja bana Jelačića.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво