Japanski minivan budućnosti: Fotelje i pogon na vodonik

Na predstojeći tokijski salon automobila Toyota stiže sa nekoliko konceptnih vozila među kojima je i ovaj minivan koji u sebi spaja vrhunski komfor u vožnji i pogonski sistem sa gorivom za koje u japanskom proizvođaču veruju da predstavlja budućnost drumskog saobraćaja.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

13:06

Japanski minivan budućnosti: Fotelje i pogon na vodonik

Kako bi jednostavno objasnila o kakvom se vozilu radi, Toyota ga je i bukvalno nazvala “Fine-Comfort Ride Concept”.

Ovaj automobil karakterišu fluidni, futuristički dizajn spoljašnjosti, i superkomforna putnička kabina u kojoj se umesto klasičnih sedišta nalaze udobne 4 fotelje koje se mogu pomerati napred-nazad, ali i rotirati oko vertikalne ose, pa tako putnici mogu da sede i okrenuti jedni prema drugima.
Ako se pitate ko će upravljati vozilom ako se vozač zarotira u svojoj fotelji i okrene leđa putu, odgovor je da je ovaj koncept zamišljen kao samovozeći automobil – po potrebi, kompjuter u potpunosti preuzima komande, a putnici, uključujući i vozača, mogu sa se opuste uz prijatno ćaskanje, licem u lice.

Pored toga, fotelje imaju dodatke za odmaranje nogu, koji se izvlače ispod sedišta, pa putnici mogu i da zadremaju u polu-ležećem položaju. Osim pomenute 4 fotelje, koncept ima i treći red sedišta, odnosno “sofu” na kojoj mogu da putuju još 3 osobe, ali u nešto manje udobnom okruženju.
Toyota je jedan od prvih proizvođača koji je ponudio kupcima produkcijski automobil sa pogonom na vodonik. Reč je o modelu Mirai, koji kao gorivo koristi vodonik.

U sistemu gorivnih ćelija, u samom vozilu, vodonik proizvodi električnu energiju koja u stvari pogoni automobil, a nusprodukt ovog procesa je čista vodena para, pa se vozila na vodonik čine kao primamljiva ekološki prihvatljiva alternativa aktuelnim modelima sa motorima na benzin i dizel gorivo.
Toyota smatra da vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama predstavljaju budućnost drumskog saobraćaja, pa je i ovaj koncept opremila tim pogonom.

Kako kažu u japanskom proizvođaču, sa punim rezervoarom minivan može da pređe do 620 km bez zaustavljanja, a dopuna gorivom traje svega 3 minuta.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: