1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Kriminal

Već viđeni spektakl

18. oktobar 2017.

Dvanaest uhapšenih, a Todorići u Londonu. U slučaju „Agrokor“ traje ispitivanje uhapšenih dok javnost pravosuđu baš i ne veruje. Previše je već bilo spektakularnih privođenja, a da nije bilo ni kazni niti plaćanja ceha.

https://p.dw.com/p/2m3Mp
Agrokorova dokumentacija - materijal za proceseFoto: Agrokor

Spektakularno je počeo drugi čin drame „Agrokor“. Od ranog jutra su u ponedeljak u Zagrebu tri stotine policajaca i istražitelja vršili pretrese i hapsili dojučerašnje nagrađivane „stubove privredne scene“. Prizori već viđeni, odvođenje u policijskim vozilima, fotografije kroz automobilske prozore uz uobičajene pikanterije uhvaćene preko visokih zidova dvorišta, poput sobarice u uniformi u vili.

Uhapšeno je 12 osoba, sve redom bivših članova menadžmenta najveće hrvatske kompanije i revizorske kuće koja je proveravala Agrokorove finansijska izveštaje. Kriminalističkom je obradom obuhvaćeno njih 15 – Ivice, Ante i Ivana Todorića, dakle gazde i njegovih sinova, na popisu uhapšenih nema. Oni su u Londonu.

Rezultat – veliko ništa

Sve je to Hrvatska već videla. Pad moćnika međutim uvek je bio samo trenutan, nikad nije imao sudski epilog koji bi pravdao pompu koja je pratila njihovo hapšenje, ispitivanje i suđenje.

„Bez razmišljanja“, kaže novinarka portala novaczasve.com Helena Puljiz, „mogu navesti barem deset spektakularnih hapšenja koja smo gledali, a koja su rezultirala velikim ništa: Ivo Sanader, Nadan Vidošević, medijski ortaci, zločinačka organizacija Nikice Jelavića, afera Maestro, Dubrovačka banka, Zdravko Mamić, Milan Bandić, Reno Sinovčić... Ovo je spektakl, ovo je uvod u tešenje naroda što će morati da plati tuđe dugove“, kazala je on na televiziji N1.

Takve reakcije prevladavaju i kod ostalih komentatora. Poverenja u pravosuđe baš i nema previše. Pitaju se gde je policija bila do sada i zašto se dopustilo Ivici Todoriću i sinovima da se mirno odsele u London.

No, upravo je te, recimo to tako, „propale“ sudske procese kao razlog sporosti Državnog tužilaštva navela poznata novinarka Telegrama koja prati pravosuđe Ana Raič Knežević. „To je složen predmet, veliki koncern koji je jedan čovek godinama autoritarno vodio. To je sofisticirani privredni kriminal i pravosuđu neće biti lako da ga rasplete. Istražitelji nisu mogli da uđu u priču bez konkretnih indicija i dokaza“, rekla je za DW ova novinarka.

Da li je moglo i ranije?

Suzana Lepan-Štefančić, predsednica Zbora sudskih izvestilaca Hrvatskog novinarskog društva, za DW kaže da je jasno da će slučaj Agrokor biti dugotrajan i kompleksan predmet te će nesumnjivo predstavljati veliki izazov, čak i svojevrsni ispit za hrvatsko pravosuđe. Uz to važan i za javnost koja ne veruje pravosuđu.

Kroatien Verhaftungen im Fall Agrokor
Foto: picture-alliance/Anadolu Agency/S. Mayic

„Po svemu onome što se već čulo u javnosti, bilo je samo pitanje vremena kada će im policija pokucati na vrata. Kao novinarka, ja ne mogu komentarisati da li je ta reakcija policije i istražitelja pravovremena ili eventualno zakasnela, kako to možda smatra deo javnosti. Policija radi svoj posao, a sve radnje u ovoj fazi postupka su tajne“, kaže suzdržano Lepan-Štefančić.

Potpuno nesuzdržan u reakciji za DW je bio poznati borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović, koji je rezignirano ustvrdio da, ako se i dogodi suđenje, eventualna jedina pojačana kazna u odnosu na druge silne prekršitelje će biti da će bivši šef Agrokora „umesto krompira guliti patlidžane, što je puno teže“. Ispitivanje uhapšenih počelo je u utorak ujutro, a u sredu će se znati da li će i koliko dugo oni u istražni pritvor.

A gazda?

Što se Ivice Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana tiče, postavlja se pitanje hoće li za njima biti raspisana međunarodna poternica. Formalno, oni nisu zatečeni na svojim zagrebačkim adresama pa bi se moglo utvrditi da su u bekstvu, ako se u međuvremenu za njih odredi pritvor.

Međutim, kako oni putem svojih advokata tvrde da nisu u begu i da će sarađivati s hrvatskim organima, trenutno nema uslova za izdavanje Interpolove poternice, kaže zagrebački advokat Antonio Volarević, stručnjak za privredni kriminal. No dodaje da će im već u sledećih sedam dana organi gonjenja dati mogućnost da pokažu da li su u bekstvu ili nisu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android