Da u zdravlju dočekate bar moje godine!

S. BABOVIĆ

17. 10. 2017. u 17:50

Milovan Crnoglavac (90), iz sela kod Aleksandrovca, jedan od najstarijih čitalaca "Večernjih novosti"

Да у здрављу дочекате бар моје године!

Foto Privatna arhiva

DA se "Novosti" čitaju u svakom kutku naše zemlje, uverili smo se i udaljenom seocetu Rogavčina, smeštenom na čak dvadesetom kilometru od Aleksandrovca, na putu ka Vrnjačkoj Banji. Tu iznad Mitrovog Polja, u Gornjoj Župi, sada već davnog 11. septembra 1927. godine, rođen je jedan od najstarijih i najvernijih čitalaca našeg lista. Vremešni Milovan Crnoglavac, nedavno je proslavio 90. rođendan sa brojnim potomstvom i poželeo da dođemo bar do njegovih godina.

I ne samo to. Ljubav i naviku da čita "Večernje Novosti", Crnoglavac je preneo i na svoje naslednike, koji brižljivo neguju i čuvaju oca, deku i pradeku. Naš list prvi put je video u prestonici, kada je bio mlađi od 30 godina.

- Radni vek sam proveo u Građevinskom preduzeću "Rad" u Veogradu, na poslovima armirača, a posebno je posla bilo kada smo gradili Novi Beograd - priseća se za svoje i naše "Novosti" Milovan Crnoglavac, koga odlikuje i sjajno pamćenje i britki duh. - Počeo sam u to vreme da čitam novine i nastavio po odlasku u zasluženu penziju.

Vredni Milovan Crnoglavac je završio sa radnim odnosom, ali ne i sa neprestanim radom. Sa suprugom Miljojkom obrađivao je prostrano imanje. Danima su kosili i prikupljali seno sa livada. I na njivi i u planini. Za "Novosti" se, međutim, uvek nalazilo vremena.

- Nijedne druge novine nisam poželeo, jer "Novosti" su mi kao hrana - kaže deka Milovan. - Ponekad ih pročitam i bez naočara!

Unuk Dobrica Dunjić, koji živi u Aleksandrovcu, otkriva za "Novosti" da starac uredno iščita ceo primerak dnevnog lista, a da preskoči samo dve-stranice čitulja. Prati sport, društvena zbivanja, interesuju ga vesti iz različitih krajeva. Posle smrti supruge, ćerke Ruža i Mira nastavile su da brinu o ocu.

Za kupovinu štampe zaduženi su unuci.

- Čim odvedem ćerku u obdanište, a pre mog posla, obavezno kupim "Novosti" i donesem dedi, a takvu praksu imaju i kod tetka Ružinih, gde, takođe, živi naš Milovan - svedoči za "Novosti" Dobrica Dunjić, Mirjanin sin, a unuk devedesetogodišnjeg Crnoglavca. - Mi, mlađi, zbog brojnih obaveza, čitamo "Novosti" uglavnom preko aplikacije na mobilnim telefonima. Stvarno mislim da su jedne od retkih novina koje nisu kao žuta štampa i uvek tu nađemo nešto zanimljivo.

Dobričina sestra, Biserka Jović čvrsto veruje da od njenog dede nema odanijeg čitaoca "Novosti". Porodične vrednosti koje neguje naš list, važe i kod potomaka Milovana Crnoglavca.

- Zato svoje staračke dane, deda provodi okružen najbližim članovima porodice i zaista je i poštovan i uvažavan, gde god da boravi tokom godine - kaže za "Novosti" Biserka. - Deda je to zaslužio, jer je i sam veoma pažljiv, kako prema članovima porodice, tako i prema okolini. Posebno vodi računa o praunučićima, pa nas tako neretko podseti i pita da li vodimo decu na neki sport, interesuje se za njihovo obrazovanje, učenje stranih jezika.

POTOMCI UVEK UZ DEDA MILOVANA

MILOVAN Crnoglavac (90) ima dve ćerke, četiri unučeta i osam praunučadi. Najstariji praunuk, Nemanja Jeftović završava Fakultet organizacionih nauka, a najmlađi potomak deda Milovana je dvogodišnja Đurđa Dunjić. Svi potomci su ove jeseni na porodičnoj zemlji kod Mitrovog polja, proslavili 90.rođendan .


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije