BEZOBRAZNO SKUPE EKSKURZIJE ZA DECU: Deru roditelje za đačke izlete
Foto: Profimedia

Preskupo

BEZOBRAZNO SKUPE EKSKURZIJE ZA DECU: Deru roditelje za đačke izlete

Društvo -

Pa previše je, sve i da avionom odlete u Vrnjačku Banju, na šta to liči da tolike cene budu za dva dana, kažu nezadovoljni roditelji beogradskih učenika

Za dvodnevne ekskurzije ili jednodnevne izlete za osnovce po Srbiji roditelji moraju da izdvoje basnoslovne iznose koji su neretko i petina prosečne srpske plate od 47.290 dinara!

Naime, roditelji u jednoj osnovnoj školi u Beogradu ostali su šokirani kada su saznali da za dvodnevnu ekskurziju u Vrnjačku Banju za svoju decu moraju da plate čak 7.500 dinara.

Gratis putovanja

- U tu nezamislivu cenu uključen je jedan pun pansion, troškovi prevoza, usluge vodiča i poneke ulaznice! Pa previše je, sve i da avionom odlete tamo. Na šta to liči da tolike cene budu za dvodnevne ekskurzije. A od toga deca najviše vremena provedu u autobusu! Predviđeno je i da svaki roditelj plati 500 dinara za dnevnicu nastavnika, a pošto su u pitanju dva dana, taj iznos skače na 1.580 dinara, pošto se plaća i porez - revoltirano kaže Ognjen M., roditelj jednog od učenika.

Ipak, cene ekskurzija i izleta ne dižu toliko troškovi prevoza ili hotela, već zapravo „gratisi“ koji su predviđeni pravilnikom o ekskurzijama i koji moraju biti uračunati u cenu. Tako roditelji plaćaju gratis putovanje svakog desetog učenika iz socijalno ugroženih kategorija, ali i putovanja nastavnika, lekara i dva vozača!

foto: Marina Lopičić

Pored dvodnevnih ekskurzija, preskupi su i jednodnevni ili poludnevni izleti za beogradske školarce, pa tako za putovanje do Avale, koja je udaljena od Beograda samo dvadesetak kilometara, roditelji beogradskih učenika moraju da plate između 1.500 i 2.000 dinara, u šta su uračunati prevoz i ručak. Ništa bolje ne prolaze ni roditelji čije škole su se odlučile na jednodnevne izlete na Oplenac, koji košta 2.800 dinara, Aranđelovac sa sličnom cenom od 2.850 dinara ili Takovo od čak 3.500 dinara.

Ne zavisi od nastavnika

Međutim, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović podseća da je savet roditelja taj koji bira ekskurzije, a samim tim i cene.

- To ne zavisi od nastavnika, već isključivo od ljudi koji su u savetu roditelja, a koji biraju i turističku agenciju i cenu. E sad, da li neko od njih tu ima neki interes i da li se to radi u dogovoru sa direktorima škola, to je posebna priča i u to mi nemamo uvid. Saglasan sam da ima mnoštvo primera kada cene nisu normalne, a ni primerene s obzirom na kvalitet i destinaciju na kojoj se realizuje ekskurzija - rekao je Živanović za Kurir.

Bezbednost dece

MUP KONTROLIŠE VOZAČE I AUTOBUSE

I pored paprenih cena ekskurzija, često se dešavalo da nam decu prevoze neispravnim autobusima, pa je čak bilo i slučajeva da je vozač pijan. MUP je zato pooštrio kontrolu i vozača i autobusa pred sam put, a ukoliko se uoče nepravilnosti na vozilima, put se otkazuje.

Praksa je da direktori škola najkasnije 48 sati pre početka ekskurzije obaveste nadležnu organizacionu jedinicu MUP o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi policija mogla da kontroliše autobuse i vozače pre početka vožnje. Pored ovog, postoji poseban pravilnik koji jasno definiše ponašanje dece i obaveze nastavnika na putovanju.

Činjenice

CENE EKSKURZIJA IZ BEOGRADA:

- Oplenac 2.800

- Vrnjačka Banja 7.500

- Aranđelovac 2.850

- Avala 2.000

U CENU ARANŽMANA ULAZI:

- Troškovi za stručnog vođu puta

- Nadoknada za medicinsku sestru, pratioca

- Troškovi za jednog vaspitača na grupu od 10 dece

- Nadoknada za vaspitača

- Troškovi organizacije putovanja

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Profimedia, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO! Saslušani studenti u Prekšajnom sudu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track