Najnovije vesti
Vesti Hronika
OTELI DETE IZ MAJČINIH RUKU Sud 26. oktobra o žalbama na presudu francuskim otmičarima

OTELI DETE IZ MAJČINIH RUKU Sud 26. oktobra o žalbama na presudu francuskim otmičarima

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 26. oktobar sednicu za razmatranje žalbi na presudu kojom su troje francuskih državljana osuđeni na ukupno 26 godina zatvora zbog otmice male Maše Prenković iz majčinih ruku.

otmica, mala maša, francuzi, hapšenje01_RAS_foto tv n1 Foto: TV N1 / screenshot
otmica, mala maša, francuzi, hapšenje01_RAS_foto tv n1
Hapšenje otmičara
Foto: TV N1 / screenshot
Hapšenje otmičara

Svo troje optuženih su i dalje u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem borave od hapšenja na dan otmice 11. marta 2015. godine.

Pritvor im je, nakon objavljivanja presude 20. oktobra 2016, produžen do upućivanja u zatvor na izdržavanje kazne.

Sednica pred Apelacionim sudom je javna i na njoj će se razmatrati žalbe tužilaštva i odbrane.

Taj sud može presudu da potvrdi u celosti, da je preinači ili da je ukine i vrati na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu Sebastijan Branšu osuđen je na 10 godina zatvora, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet godina, a njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Istom odlukom, sud im je izrekao i meru proterivanja stranaca iz Srbije od 10 godina nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Sud nije prihvatio jednu od teza odbrane da su otmičari bili u komunikaciji sa roditeljima male Maše, budući da analizom telefona i kompjutera optužženih i nije pronađen trag komunikacije.

Sebastijan Branšu je izneo svoju odbranu tek na kraju suđenja u završnoj reči tvrdeći da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o pozajmici deteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Maša vraćena roditeljima
Foto: MUP RS
Maša vraćena roditeljima

Njegova žena, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile u odbrani da nisu znale ništa o otmici deteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Oni su optuženi da su iz ruku majke oteli trogodišnju Maše Prenković u 2015. u beogradskom naselju Braće Jerković.

Tuzilaštvo za organizovani kriminal tereti ih za krivično delo otmice maloletnog deteta, izvršene 13. marta u ulici Braće Jerkovića kod broja 227, označivši Sebastijana Branšu Mišela organizatora kriminalne grupe.

Sumnja se da su oteto dete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevenčani suprug trećeoptužene Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.