Najnovije vesti
Vesti Politika
BLIC SAZNAJE Šutanovac pred beogradske izbore pregovara sa BIVŠIM SABORCIMA

BLIC SAZNAJE Šutanovac pred beogradske izbore pregovara sa BIVŠIM SABORCIMA

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac počeo je pregovore sa Borisom Tadićem i Zoranom Živkovićem o eventualnoj podršci za beogradske izbore, saznaje „Blic”.

Šutanovac i tadić, foto emil conkic Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Šutanovac i tadić, foto emil conkic
Boris Tadić i Dragan Šutanovac
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Boris Tadić i Dragan Šutanovac

Kako kaže izvor našeg lista iz rukovodstva DS, plan demokrata je da se u istom bloku nađe i pokret „Ne davimo Beograd”.

-To bi bio jedan građanski blok. Šutanovac ne želi da se DS pretvori u agenciju za iznajmljivanje infrastrukture i ljudskih resursa. Veruje da je jedino odgovorno da DS ima svog kandidata, ali i da radi na okupljanju građanske opozicije koja će ponuditi program i tim za Beograd - navodi naš sagovornik.

Na ovaj način bi se, po mišljenju lidera DS, ostvarila ideja o dve kolone za gradske izbore koju je on od početka predlagao - jedna narodnjačka u kojoj bi bili Vuk Jeremić i Saša Janković, i druga građanska, socijaldemokratska.

Pošto se Janković zahvalio demokratama na saradnji i odlučio da razgovara sa Jeremićem, DS i njen lider odlučili su da se okrenu tradicionalnim saveznicima.

Kako saznajemo, odmah nakon što je „Blic” objavio da će Šutanovac biti kandidat za prvog čoveka glavnog grada, on se video odvojeno sa Živkovićem i Tadićem.

Boris Tadić nije odgovarao na pitanje „Blica” o temama razgovora sa liderom DS-a, dok je Živković rekao da je razgovarao samo sa Šutanovcem.

Razgovarali smo o političkoj sceni, dešavanjima i, naravno, o beogradskim izborima. Tu pre svega mislim na najbolju i najjaču moguću koaliciju koja bi mogla da napravi ozbiljan rezultat - navodi Živković za „Blic”. Kaže da ne želi da otkriva zaključke sa sastanka i da će javnost o svemu biti obaveštena pred izbore.

Na pitanje da li je razgovarao sa Draganom Đilasom od kada se pominje kao mogući kandidat za grdonačelnika, lider Nove stranke odgovara odrično.

Razgovaraćemo, ali ne treba očekivati da NS podrži Đilasa. Prvo, nije se izjasnio hoće li na tim izborima učestvovati, a drugo, vreme je da se vratimo klasičnom metodu političkog angažmana, da ne očekujemo nikakve čudotvorce i spasitelje, već da se politikom bave političke stranke, pokreti, inicijative - ističe lider NS.

Nije impresioniran Đilasovim rezultatima: Zoran Živković
Foto: D. Briza / RAS Srbija
Nije impresioniran Đilasovim rezultatima: Zoran Živković

On dodaje da ne može da podeli oduševljenje dela javnosti zbog najave Đilasove kandidature i naglašava da nije impresioniran rezultatima koje je on kao prvi čovek prestonice ostvario.

Bio sam gradonačelnik četiri godine drugog ili trećeg po veličini grada i znam da je upravljanje Beogradom važno, ali je važna i sigurna, definisana opozicija Vučiću koja može da napravi prvi korak ka teranju njega i njegovih satrapa sa političke scene - kaže Živković, i ističe da je pokret „Ne davimo Beograd“ dobrodošao u taj blok, kao i drugi istaknuti pojedinci i pokreti.

Kako saznajemo, u narednim danima bi lideri pokreta „Ne davimo Beograd“ trebalo da budu pozvani na razgovore.

Bilo bi dobro da se razgovorima priključi „Ne davimo Beograd“, jer taj pokret jedini može da bude korektivni faktor strankama i pomogao bi u sagledavanju situacije izvan partija. Pored toga, svi znamo da su oni uradili veliki posao kada su okupili građane i one koji su odustali od politike i političara - zaključuje izvor „Blica”.