Čadež: Sto dana nastavka dobre prakse saradnje sa privredom

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, povodom sto dana rada Vlade Srbije, ocenio je da je to vlada koja je nastavila dobru praksu da čuje i uvaži stavove i inicijative privrednika, koje kroz komorski sistem prikuplja i zastupa Privredna komora Srbije kao najveća asocijacija privrednika.

"Kad pogledamo šta se desilo samo u prethodnih 100 dana i izmerimo konkretne rezultate, vidimo da je dosta urađeno na podršci privrednicima i rešavanju njihovih problema i da vlada ima sluha za ono što im je potrebno u svakodnevnom poslovanju", dodao je Čadež.

Kao primere je, između ostalog, naveo rešenje štrajka u "Fijatu", izmenu pravilnika o potrebnoj dokumentaciji čime je odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad i omogućeno da se pokrenu fabrike i postrojenja koje su zaista mogle da budu ugrožene, donošenje uredbe koja je paušalcima obezbedila da znaju kolike su im obaveze ....

Čadež je posebno ukazao na značaj i angažovanje vlade i premijerke na digitalizaciji javne uprave. 

Recimo, zahvaljujući tome što Republički zavod za zdravstvo preuzima od Poreske uprave podatke o uplaćenim doprinosima, poslodavci više neće morati da čekaju u redovima i overavaju zdravstvene knjižice zaposlenih...

"To je ogromna ušteda za kompanije", ocenio je predsednik PKS i precizirao da je izračunato da se na tome do sada gubilo oko 500.000 hiljada radnih sati i da je procenjena ušteda 1, 5 miliona evra.

Naveo je i da je vlada Srbije paralamentu dostavila više od 30 zakonskih predloga od kojih se oko 20 direktno ili indirektno tiču privrede. Oni su, u skladu sa Zakonom o komorama, prvo upućeni na mišljenje privrednicima, a deo njihovih sugestija je usvojen.

Kao primer Čadež je naveo Zakon o privrednim društvima, na kojem se, kaže, partnerski radilo sa vladom...

"Vlada je i pre javne rasprave, kroz Radnu grupu, usvojila više od 60 odsto naših komentara - komentara privrednika", ukazao je predsednik PKS.

Za PKS i njene članice posebno je važno što je pre nekoliko dana vlada utvrdila Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je prosleđen skupštini.

"Smatram da je to jedan od istorijskih koraka u reorganizaciji i novoj postavci sistema obrazovanja u Srbiji, kako bi uskladio sa potrebama privrede. Ovo je nešto za šta su se PKS i privreda zalagali protekle dve godine", naglasio je Čadež.

On je rekao da ima još niz primera gde se vidi na koji način Vlada Srbije sarađuje sa privredom, na koji način sluša privredu i na koji način partnerski radi na određenim zakonskim regulativima i okvirima.

"U prvih sto dana nastavljen je trend da Vlada zaista želi da čuje šta privreda misli i koji su problemi sa kojima se suočava. Naravno postoji još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo kako bi i dalje poboljšali poslovni ambijent i regulativu za poslovanje uskladili sa onim što je privredi potrebno. Za to ćemo se i dalje zalagati i na tome zajedno raditi",  kazao je Čadež.

Naravno da se, kako kaže, u sto dana ne može sve rešiti, ali je važno što se vidi pozitivan pristup privredi i njenim potrebama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво