Linkovi

Evropska Federacija novinara šalje misiju u Srbiju


ilustracija
ilustracija

Kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija, koje je pogoršano poslednjih godina, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju.

U saopštenju EFJ je pozvao Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića, navodeći da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on "sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu".

Povodom upozorenja na "medijski mrak" u Srbiji , EFJ je održao 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou.

"Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji," rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije o incidentima protiv novinara, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske. Ukratko, okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure među novinarima. Istraživanja pokazuju da 73% novinara u Srbiji vidi autoocenzuru kao dominantan faktor među kolegama.

EFJ je zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) podneo pet upozorenja o Srbiji na platformi Saveta Evrope radi promovisanja zaštite novinarstva i bezbednosti novinara na koje nisu dobili odgovor od Srbije, koja je država članica SE.

EFJ je objavila nekoliko saopštenja za javnost u vezi sa Srbijom, ukazujući na dramatično pogoršanje medijskih sloboda, uključujući zatvaranje lokalnog srpskog nedeljnika Vranjske i štrajka glađu osnivača i glavnog urednika ovog medija Vukašina Obradovića“, navodi se u saopštenju novinarske federacije.

XS
SM
MD
LG