');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"Koalicija nije smanjila intenzitet napada u Iraku"

Koalicija predvođena vojskom SAD nije smanjila prisustvo, niti intenzitet akcija u Iraku i nastavlja da se bori protiv terorizma u regionu, izjavio je portparol koalicije.

irak vojska, havidža Foto: BAREQ AL-SAMARRAI / EPA;
irak vojska, havidža
Foto: BAREQ AL-SAMARRAI / EPA;

On je rekao da su izjave generala-majora Igora Konašenkovog o smanjenom intenzitetu delovanja netačne i da predstavljaju propagandnu kampanju, čiji je cilj "diskreditovanje SAD i uspešne borbe koalicije protiv 'Islamske države' u Siriji i Iraku".

Portparol je dodao da je glavni cilj američke vojske u Iraku i Siriji borba protiv terorista i da će nastaviti borbu sve dok Islamska država bude predstavljala opasnost u regionu, prenosi "Sputnjik".

"Naš glavni cilj je eliminisanje Islamske države u pojedinim područjima u Iraku i Siriji i da stvorimo uslove za operacije uspostavljanja stabilnosti nakon eliminisanja terorističke organizacije", saopšteno je iz koalicije.

Konašenkov je ranije ove sedmice rekao da se početak oslobađanja sirijskog Deir ez Zora vremenski poklapa sa odbijanjem SAD da intenzivnije napadnu Islamsku državu u Iraku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je početkom septembra objavilo fotografije iz vazduha, koje pokazuju da su vojnici sirijske opozicije i SAD prisutni na teritorijama koje kontroliše Islamska država.