Kroz Moravu jednom rukom

S. Babović

12. 10. 2017. u 21:02

Trsteničanin Radisav Pantović (60), na neobičan način skreće pažnju na reku koja protiče kroz njegov grad; Preplivao 6,2 kilometra i tako nezvanično oborio svetski rekord plivača iz Venecuele

Кроз Мораву једном руком

Foto Privatna arhiva

U ZAPADNOJ Moravi spasao je ljudski život, ali se ne seća koliko je puta mogao da izgubi svoj. Neustrašivi plivač- -maratonac, skakač u vodu, kormilar čamca s motkom i alas Radisav Pantović (60), nedavno je, samo uz dobre prijatelje i daleko od medija, uspeo da prepliva čitavih 6,2 kilometra samo s jednom rukom!

Jedan od poslednjih pravih "moravaca", potomak čuvenog trsteničkog zanatlije, ali i pecaroša i skakača u vodu Božidara Bože Pantovića, otkriva, za "Novosti", kako je postavio nezvaničan svetski rekord u neobičnoj disciplini i zašto je u životu preplivao više od 4.000 kilometara u reci pored koje je odrastao.

- Celog života se družim sa vodom, ali sam počeo da proučavam plivanje jednom rukom najpre gledajući osobe sa invaliditetom, pokušavajući da shvatim te hrabre ljude, koji se na paraolimpijadi i drugim manifestacijama u pravom sportskom duhu bore da budu jednaki - priča, za "Novosti", Radisav Raka Pantović, pokušavajući da specifičnim plivanjem da doprinos toj borbi.

Na prvi, nadovezao se i drugi plemenit motiv. Pantović pokušava da na neobičan način skrene pažnju Trsteničanima na njihovo srce. A to je Zapadna Morava, koja protiče kroz grad i kada je u rano proleće hladna od otopljenog snega sa Kopaonika. Tu su se do pre nekoliko decenija družili mladi, deca, porodice. Uz logorsku vatru izjavljivala se ljubav. U reci se plivalo od maja do oktobra. Čuvar trsteničke reke to čini i danas, ali s jednom rukom.

Sledeće godine planira da jednom rukom prepliva 10 kilometara

- Krenuo sam pre šest godina od kraćih deonica, nekada su bile svega 10 do 20 metara, dok nisam uspeo da pronađem pravu plovnost i sinhronizaciju pokreta - svedoči Raka. - Posle dve godine vežbe, sa prijateljima sam prelazio ozbiljne relacije, spuštajući se nekih 13 kilometara od Ugljarevačkog mosta do Trstenika. Lane sam savladao tri kilometra, a onda odlučio da ovog leta probam da dupliram "stazu". Bratanac je negde pročitao da rekord u plivanju jednom rukom drži sa pet kilometara čovek u Venecueli.

Pantovića je tog 30. jula pratila cela posada: lekar, ronilac, plivači, dva čamca. Kamera popularnog portala "Trsteničani", gde se brižljivo digitalizuje lokalna baština, snimila je poduhvat za arhivu. Sat i 40 minuta trebalo je neverovatnom plivaču da se iz atara sela Lozna rekom "došunja" do centra Gradske plaže, gde se, inače, tradicionalno održava smotra Trstenik na Moravi.

Uz Pantovića su tokom poduhvata bili lekar, ronilac, plivači...

- Kod ovog plivanja, najvažnije je da ostanete pribrani, jer je telo u neprirodnom položaju - otkriva nam detalje sagovornik. - Najteže je prvih 20 minuta, ali ukoliko vas služi vodostaj i temperatura vode bude na nekih 24 stepena, brige nema.

A, briga je u odrastanju neobičnog Trsteničanina bilo dosta i baš u vodi. U šestoj godini umalo se nije udavio u Đetinji, ali je 10 godina kasnije, postao spasilac. Tada je dvanaestogodišnjeg davljenika otrgao od smrti tako što ga je prvo pronašao u mutnoj Moravi, a onda izneo do obale, držeći ga iznad vode sa obe ruke, dok je sam ceo bio pod vodom i hodao po dnu! Dečak, danas dr Dragan Blagojević, postao je hirurg, a Radisav je dobio prijatelja za ceo život.


- Sa 14 godina sam prvi put skočio s lukova starog mosta u Trsteniku, bili su 17 metara visoki - priseća se zaljubljenik u reku, koji je i strastveni planinar. - Više od 300 puta sam ponovio slične poduhvate i skokove. Kad smo bili deca važilo je pravilo da postaješ plivač kada preplivaš Moravu, ali sam rešio da doguram dalje. Narednog leta planiram da preplivam 10 kilometara.


OTAC NA BELOM DVORU

RADISAV Pantović potiče iz poznate zanatlijske porodice. Njegov otac Božidar (na slici levo) je kao kvalifikovani električar radio na Belom dvoru, a 1950. godine među prvima dobio je dozvolu za otvaranje privatne elektroinstalaterske radionice u Trsteniku. Zabeleženo je i da je Boža 1949. godine pustio prvi film u gradu, u kafani izvesnog Postola Marinkovića, da je 1953. godine imao prvi privatni automobil posle rata "ford indijana", da je prebacivao bolesnike do Kruševca ili komšijama razvozio hleb iz gradske pekare. Bio je jedan od osnivača ribolovačkog društva.

Ljubav prema reci nasledio od oca

VOJNIK I MORE

KOLIKO je na reci imao sreće, toliko ga je na moru ona napuštala. Kada se Radisav Pantović uputio kao srednjoškolac na svoje prvo letovanje, hteo je da prepliva oko 1,8 km dela zaliva Boke kotorske kod Kumbora. Kada se domakao parčeta obale koje nije bilo za civile, iz žbunja je iskočio vojnik JNA na dežurstvu i ni po cenu života nije hteo da ga pusti da izađe iz vode, strahujući za svoju uniformu. Raka je morao nazad u Jadran, gde ga je u novih 1,8 kilometara dočekalo uzburkano more. Seća se da je jedva izdržao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije