PSS: Krivične prijave protiv zaposlenih u MUP-u

Policijski sindikat Srbije saopštio je da je nekoliko zaposlenih u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a podnelo Višem javnom tužilaštvu šest krivičnih prijava protiv državnog sekretara u MUP-u Milosava Miličkovića i pomoćnika ministra policije Željka Veselinovića zbog, kažu, zloupotrebe službenog položaja u javnim nabavkama. Miličković ističe da su navodi PSS-a politički pokušaj obmane građana i odbacuje ih kao netačne.

Predsednik PSS-a Veljko Mijailović rekao je na konferenciji za novinare da je na adresu sindikata stigao dopis podnosilaca krivičnih prijava u kojem se navodi da su u periodu od 5. septembra 2016. godine do 6. jula 2017. godine potpisivali ugovore o spornim tenderima za nabavku svežeg mesa i prerađevina od mesa u vrednosti od 150 miliona dinara.

Krivične prijave protiv dvojice službenika MUP-a podnete su i zbog postupka javne nabavke tonera za štampače i reciklažu štampača, čija je vrednost 482 miliona dinara.

Mijailović je naveo da se Miličković i Veselinović nameštali tendere i sklapali ugovore sa najskupljim ponuđačima i tako ostvarili protivpravnu finansijsku korist.

U krivičnim prijavama koje su dostavljene PSS-u navodi se da je Miličković depešom ministra policije Nebojše Stefanovića bio zadužen i odgovoran za rad Sektora za materijalno-finansijske poslove.

"U prijavi smo naveli da verujemo da ministar Stefanović nema ništa sa ovim malverzacijama. Ako se ispostavi da je znao i odobrio ovo, molimo vas da tražite i njegovu odgovornost", piše u dopisu podnosilaca krivičnih prijava, a prezentovanom na konferenciji za novinare.

Mijailović je naveo da su se zaposleni obratili za pomoć PSS-u kojem je u interesu, kako je istakao, da u policiji rade čestiti i pošteni ljudi koji neće zloupotrebljavati svoj položaj i "isisavati novac iz budžeta".

Iz sindikata su kritikovali izmene i dopune zakona o policiji koje, kako je rečeno, priprema radna grupa ministarstva policije i ocenili da su te dopune "totalitarističke".

"Ako je neko prijavio policajca da navodno nije nosio šapku, možemo ga snimati dan i noć bez obzira da li je napravio prekršaj ili ne", naveli su kao primer.

Pokušaj apsolutnog nadzora građana u PSS-u vide i u novom članu koji će organima državne uprave dozvoljava da postave sisteme inteligentnog video-nadzora i druge sisteme koji će moći da koriste policajci, ali u kojim slučajevima će to da se sprovodi podzakonskim aktom uređivati ministar policije.

Takođe, ukazuju i na odredbu koja predviđa da se bezbednosne provere vrše za lica koja stanuju, borave ili rade u neposrednoj blizini bezbednosno štićenih lica.

Miličković: PSS obmanjuje javnost, svi navodi neistiniti

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Milosav Miličković izjavio je da su optužbe Policijskog sindikata Srbije na njegov račun još jedan politički pokušaj obmane građana i odbacio sve te navode kao netačne.

"Optužbe Policijskog sindikata Srbije na moj i račun rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova ne predstavljaju ništa drugo nego još jedan politički pokušaj obmane građana iznošenjem brutalnih neistina" rekao je Miličković u izjavi medijima.

Kako kaže, svima je jasno da su predstavnici tog sindikata postali instrument u rukama pojedinih opozicionih lidera.

Pozvao je sve nadležne organe da detaljno provere sve navode iz anonimnih krivičnih prijava koje su podnete protiv rukovodstva MUP-a.

"Nemamo šta da krijemo i neka se sve detaljno proveri. Ovo nije prvi put da neko pokušava da naruši ugled MUP-a i njegovog rukovodstva. Već ranije su podnosili anonimne krivične prijave oko nabavke tonera, a Tužilaštvo je nakon detaljne istrage ustanovilo da je sve urađeno u skladu sa zakonom" poručio je Miličković.

Naglasio je da u dopisu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, od 19. septembra ove godine, na osnovu jedne od anonimnih prijava, jasno piše "da je Tužilaštvo pregledom celokupne dokumentacije utvrdilo da je postupak sproveden shodno Zakonu o javnim nabavkama Republike Srbije".

"To što oni podnose anonimne krivične prijave je samo deo njihove političke igre. Zato je važno da se sve lepo proveri i da javnost sazna pravu istinu" zaključio je Miličković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво