Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Bugarska kompanija uzela 750.000 evra subvencija od države, pa ZATVORILA FABRIKU u Srbiji

Bugarska kompanija uzela 750.000 evra subvencija od države, pa ZATVORILA FABRIKU u Srbiji

Posle jednogodišnjeg zakupa, bugarska tekstilna kompanija „Kalinel“ zatvorila je nekadašnju konfekciju „Kobos“, odnela mašine, 103 radnika poslala na ulicu i odustala od investicije od dva miliona evra.

Bosilegrad 1 Fabrika Kobos Foto arhiva Foto: Privatna arhiva
Bosilegrad 1 Fabrika Kobos Foto arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bugari su pritom dobili finansijski podsticaj države od 750.000 evra da otvore 250 novih radnih mesta, a ugovor o tome potpisan je u Vranju 24. oktobra 2016.

Bosilegadski naprednjaci, koji tvrde da su u taj grad doveli bugarskog investitora, za zatvaranje fabrike optužuju lokalne moćnike zbog pritisaka, mešanja u poslovanje i navodnog reketiranja „Kaliela“. S druge strane, prozvani predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev ističe da ga zbog ličnih interesa neosnovano optužuje predsednica SNS-a Nevenka Kostadinov, koja je tekstilcima papreno naplaćivala obroke i drva za ogrev.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da je odlazak suvlasnika “Kalinela” Marina Radeskog iz Bosilegrada posledica sukoba i sporova između lokalnih vlasti i vranjskog “Jumka” zbog vlasništva nad propalim “Kobosom”.

Nevenka Kostadinov
Foto: Privatna arhiva
Nevenka Kostadinov

- Večiti predsednik Vladimir Zaharijev i njegovi istomšljenici protivili su se dolasku “Kalinela”. Nekadašnju čaraparu i konfekciju godinama svojataju opštinske vlasti i “Jumko”. Nije važno čiji je “Kobos”, mnogo je bitnije da radnici redovno primaju plate i hrane svoje porodice. Vlasnici “Kalinela” strpljivo su čekali rešenje imovinsko-pravnih odnosa između opštine i “Jumka”. Nisu više mogli da odole pritiscima, mešanju vlasti u poslovanje, partijskom zapošljavanju i reketiranju - izjavila je za “Blic” predsednica lokalno odbora SNS Nevenka Kostadinov.

S druge strane, predsednik opštine Vladimir Zaharijev kaže da Nevenka Kostadinov nikoga ne predstavlja, već da samo brine o ličnim interesima i svojoj koristi.

 Vladimir Zaharijev
Foto: V. Pešić / RAS Srbija
Vladimir Zaharijev

- Rukovodstvo opštine pregovara samo sa centralom SNS-a. Odbijena je žalba “Jumka” i doneto je izvršno rešenje da je opština vlasnik “Kobosa”. Sa ministrom privrede Goranom Kneževićem dogovoreno je da se vlasicima “Kalinela” uputi poziv za razgovor o ponovnom pokretanju prozivodnje. Fomirali smo radnu grupu sa predstavnicima opštine i zaposlenih i osmisllli plan novog pokretanja fabrike. Ukoliko je “Kalinel” zaintesovan da se vrati, imamo ponude drugih potencijalnih investitora, tvrdi Zaharijev.

O sunovratu obavešteni Vučić i premijerka Brnabić

Ona je dodala da su o svemu obavešteni predsednik Aleksandar Vućić, premijerka Ana Brnabić i nadleži državni organi.

- Širom Srbije dolaze investitori, iz Bosilegrada odlaze. Zbog nesposobnih bahatih vlasti, mladi masovno odlaze, opština je doživela ekonomski, politički i moralni sunovrat - zaključuje Konstadinov, koja je ogorčena zbog toga što je odbijen zahtev oboričke grupe SNS-a da se na vanrednoj sednici parlamenta raspravlja o zatvaranju “Kobosa”.