Krkobabić: Istorijski dan za zadrugarstvo u Srbiji

Ministar bez portfelja, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, saopštio je da je danas zaživeo projekat "500 zadruga u 500 sela".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Krkobabić je ocenio da je "danas istorijski dan za srpsko zadrugarstvo".

Otvarajući novosnovanu zadrugu "Zaplanjski zasad" u Gadžinom Hanu, jedne od prvih kojima su pre dva meseca dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama, Krkobabić je podsetio da su ta sredstva dodeljena u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Sredstva su, rekao je, dodeljena kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

"Uspeli smo za kratko vreme, sa relativno malim sredstvima, do 50.000 evra, zajedničkim snagama da obezbedimo sve što je potrebno za pokretanje jedne nove ali specijalizovane zadruge i tako svim zadrugarima damo pozitivan primer. Svaki uloženi dinar dobijen iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi i mehanizaciji", rekao je ministar i iskazao svoje zadovoljstvo vidljivim praktičnim rezultatima ove investicije.

Ministar je istakao i veliki doprinos lokalne samouprave u projektu, koja je u ovom konkretnom slučaju dala jedan objekat koji je krečenjem i sitnim ulaganjima doveden u funkciju i predstavlja, osim prostora za mali pogon proizvodnje i mesto okupljanja zadrugara.

"Ključna stvar je da je vraćeno poverenje među komšijama i u lokalnu zajednicu, a država Srbija je rešena da vraćanje života na selo pomogne konkretnim sredstvima", rekao je Krkobabić.

Inače, Krkobabiću je danas na svečanoj sednici Skupštine opštine Gadžin Han uručena Povelja, najznačajnije priznanje koje ova opština dodeljuje.

Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво