Za prvo dete 100.000 dinara

Nacionalne vesti - Četvrtak 12.10.2017 - 17:06

Beograd -- Ministar Zoran Đorđević izjavio da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđaju pravičniju raspodelu socijalnih davanja.

Sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti FOTO: Getty Images Sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti FOTO: Getty Images

Prema njegovim rečima, zakon donosi i povećanje iznosa roditeljskih dodataka za prvo dete na 100.000 dinara.

Ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja je kazao da očekuje da će sredinom novembra poslanici Skupštine Srbije rapravljati o novim rešenjima kako bi ona počela da se primenjuju od 1. januara 2018. godine

"Predlog je da se iznos roditeljskih dodataka za prvo dete poveća sa trenutnih 39.000 na 100.000 dinara, a za decu sa smetnjama u razvoju pravo na dodatak biće veće za 50 odsto", kazao je Đorđević na konferenciji "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu".

Dodao je da se radi na podsticanju rađanja u Srbiji i da je novina da će naknadu u trajanju od godinu dana sada moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, odnosno one koje obavljaju samostalnu delatnost i angažovane su na osnovu privremenih ugovora o delu i autorskim ugovorima.

Dodao je da je trenutni godišnji budžet Srbije za ta izdvajanja 52 milijarde dinara i da će ubuduće budžet biti raspoređen na drugačiji način, odnosno da će doći do kategorizacije i, kako je ocenio, raspodele socijalne pomoći i dodataka.

"Radimo projekat izrade socijalnih karata, gde ćemo kroz analizu moći da pravimo kategorizaciju i tako raspoređujemo sredstva pravičnije", objasnio je Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je kazala da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se mora raditi na ulaganju u decu kroz planirano budžetiranje.

Dodala je da su u Srbiji izraženi depopulacioni trendovi i da istraživanje na temu "Rad i roditeljstvo" pokazalo da 44 odsto dece čuvaju bake i deke, a 21 odsto čuvaju nezaposleni roditelji, dok 27 odsto dece ide u vrtić.

"Ulaganje u decu je sinonim za budućnost, sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti", rekla je Slavica Đukić Dejanović i dodala da će Vlada raditi na smanjenju siromaštva dece i ulagati u porodicu.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je kazao da je u Srbiji svako treće dete u riziku od siromaštva i da dečji dodatak prima oko 300.000 dece koje je država prepoznala kao siromašnu.

On je rekao da su siromašna deca u Srbiji ona koja nemaju osnovnu infrastrukturu, pristup kanalizaciji i stanovanju, ali i deca iz porodica koje su siromašne i u kojima su roditelji nezaposleni ili koji lako mogu da "skliznu" ispod linije siromaštva

Međunarodnu konferenciju "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu" organizovala je Mreža organizacija za decu Srbije, "Juročajld" (Eurochild), Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva i Unicef radi većeg angažovanja vlada država u probleme siromaštva i socijalne uključenosti dece.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: