Rama: Rusija koristi Srbiju kao piona u šahu; Turska ništa ne nameće balkanskim zemljama

Tanjug

12. 10. 2017. u 15:15

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za italijanski list "Republika" izjavio je da Rusija koristi Srbiju "kao piona na šahovskoj tabli"

Рама: Русија користи Србију као пиона у шаху; Турска ништа не намеће балканским земљама

Foto: Amel Emrić

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za italijanski list "Republika" izjavio je da Rusija koristi Srbiju "kao piona na šahovskoj tabli" i rekao da između turskog i ruskog uticaja na Balkanu postoji "važna razlika" u tome što Turska "ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama".


Rama se u Rimu danas sastao sa premijerom Italije Paolom Đentilonijem.

Upitan zašto je Balkan stalno na meti Rusije, Turske, autokratskih sila koje kao da tu sprovode deo svojih geopolitičkih rivaliteta, Rama je kazao:

"Postoji važna ralika, po našem mišljenju, između Turske i Rusije. Mi Albanci Tursku vidimo kao državu regiona, koji pokušava da igra svoju ulogu bez pokušaja nametanja bilo čega balkanskim zemljama".


Rekao je i da je Turska "zemlja koja je vezana za evroatlantsku perspektivu".

"Rusija ima vezu sa Srbijom, sa slovenskim svetom, ali koristi tu vezu kao da je u pitanju pion na šahovskoj tabli ruskih geostrateških interesa", ocenio je Rama.

On je na pitanje da objasni šta znači njegova tvrdnja da se nakon ratova 90-ih godina prošlog veka balkanske zemlje transformišu "iz neprijatelja u susede" i kakav odnos Albanija ima sa Srbijom, podsetio da je "pre četiri godine bio prvi albanski premijer koji je posetio Beograd od 1946" i da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić bio prvi koji je došao u Albaniju za poslednjih 60 godina".


PROČITAJTE JOŠ: Rama priziva rat!

"Radimo na ambicioznom planu sa ciljem ukidanja carinskih stopa, olakšavanja trgovine i to će nam korak po korak pomoći u prevazilaženju naših razlika i rešavanju naših sporova. Kosovo je tačka neslaganja, ali se bavimo time, možemo sa sarađumemo", kazao je Rama.

On je rekao da "Albanija i Albanci ostaju zemlja i narod najnaklonjeniji Evropi".

"I to nije samo zato što želimo da postanemo punopravni član političkog i ekonomskog bloka koji osećamo kao svoj dom i koji će pomoći našem razvoju, našoj stabilizaciji. To je i zato što je Balkan i dalje region u kojem je sećanje na evropske ratove i dalje živo. Istorija može da se ponovi, a EU je nastala i duguje svoj uspeh tome što je garantovala evropskim narodima mir i prosperitet nezabeležen u prošlosti", naveo je albanski premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

Stojko Đokić

12.10.2017. 15:32

Albanija i tzv. Kosovo su pioni koje koriste SAD i EU. Uz to mnogo se prave naivni kao Turska ne nameće ništa-tako svi počinju svoj uticaj, a onda gledaj šta ćeš kad ti ispostave račun.

TalkToTheHand

12.10.2017. 15:33

Rama, onaj Ukrajinac, Tači, američki ambasador...svi oni u zadnje vreme izjavljuju isto. Samo se ne zna ko je ugledniji među njima ? A ne zna se ni šta misle o zločincima poput Orića, Haradinaja, Gotovine i zašto ih NATO sud oslobađa ? Kako je moguće da haški sud prihvati i prizna da je u Srebrenici ubijeno 3000 Srba - ali ama baš nikoga ne osudi ? Kakav je to sud? Šta to govori o tim ( zapadnim ) zemljama koje ga kontrolišu ?

Sale

12.10.2017. 16:03

Srbija zna sta radi i Rusi su nama bratska zemlja od kad je sveta i veka.Albanci kada ne bi bila vestacka nacija od pre 100 godina znali bi koliko su duboko krozi istoriju utemeljeni odnosi Srbije i Rusije.

Maric

12.10.2017. 16:04

Najjace mi je kada nam arnauti ili austrijski konjusari govore o tome kako nas neko koristi, a nemaju zajedno 150 godina istorije kao drzave i narodi.

Historicar

12.10.2017. 16:34

@Maric - Maricu klikni u google najstarije zastave sveta I gledaj broj 5 mozda ces nesto nauciti pa onda daj komentar legitiman.

Mali Zeka

12.10.2017. 19:44

@Maric - AHAHAHA...Kakva Albanija u 15. veku?!?!? To je zastava Đorđa Kastriota, ratna, za razliku od mirnodopske, koja je sa belim orlom.

Gagi

12.10.2017. 16:07

Koliko vidim, mislim da je Albancima sa Kosova krivo što nemaju jake prijatelje, jer se zapad polako distancira od njih zbog prošlosti koju imaju. INTERPOL i UNESCO ne žele ništa da imaju sa njima, a ostali će ih polako i sigurno pratiti.

straja

12.10.2017. 16:08

Ne vidim razlog zasto se PODCENJUJU pioni...pa od njih postaju kraljice(u najmanju ruku) i dobija se partija....a od Rame i Tacija nema nikakve koristi(a i nisu neke figure)..pa ni ameri a ne Srbija!!

aleksa

12.10.2017. 16:34

Na ovakvu izjavu Rame covek moze samo da se nasmeje. Neka malo prouci istoriju i videce da su vekovima unazad Srbija i Rusija stajale jedna uz drugu.

čiča

12.10.2017. 16:36

Srbija je možda i pijun za razliku od šiftara koji zapadnjacima služe samo za izvršenje prljavih poslova, trgovina organima , to sigurno ne kupuju šiftari već bogati ,oni kojima si ti najobičniji potrčko

jovan Ilić

12.10.2017. 22:21

@čiča - Nije Srbija ničiji piun, to je Rama, on pod zaštitom SAD i NATO pljačka albanski narod.

Jery

12.10.2017. 16:38

svi smo mi pioni.... neko amerike, neko rusije.....mislim da bi ovaj svet bio lepše mesto bez njih

Кипераш

12.10.2017. 16:41

Црни, Рамо, ако је ико, Пион , онда сте то Ви, Албанци и Шиптари са КиМ. Гурнули су вас као "топовско месо", на Кошаре, да гинете као, муве, а сада вам је очекивати да вас пусте низ воду. Као у Тоалету, само повуку канапче после Велике Нужде...

vh

12.10.2017. 17:03

Neko je ljubomoran sto Turska hoce sa Srbijom da saradjuje i ostvari uticaj a ne sa njima. Neko je takodje bio umesan u pokusaj puca u Turskoj gde zamalo CIA ne smace sultana Erdogana. Znaci ni Turci vise ne veruju nekome.A zna se da ce investicije u Srbiji imati neki obrt i korist u to nema sumnje, u ovo vreme kad je tesko zaraditi.

vili

12.10.2017. 19:47

@vh - Tacno,turcin se nece sageti ako ne vidi $ na putu.U ovom slucaju je obostrani interes ,tacnije nanjusili su sto sto srbijanski ekonomisti jos ne razumiju.Srbija su mala vrata za ulazak Turske na Evropsko trziste.Ako se Srbija oslobodi nerazumnih predrasuda mogla bi imati veliku ekonomsku korust.I konacno citaoci bi trebali stati sa ruznim komentarima upuceni onima koji zaista imaju (obostrane ) dobre namjere.

Dymitr Ogonowski

12.10.2017. 17:42

Zapad je neprijatelj i Rusije i Srbije. A Rusija i Srbija su slovenske i pravoslavne zemlje. (Ja nisam pravoslavac) Mislim da bilo bi logicno ako bi saradivale protiv neprijatelja srpskog KiM i ruskog Krima (SAD, Nemacka)

Tikov

12.10.2017. 17:54

nisam upucen u politickoj igri saha ali kraljica nije kralj a pre cetiri godina do uskoro je danasnji kralj bio kraljica. nzm ko je koga kada prvi put posetio a nisu Siptari poznati po logici i pamcenje. da bi bili reporteri pravi ljudi struke pitali bi ga da li zna da igra sah. mozda je s pijunima mislio na topa jer s nama kad zapucaju Rusi Albanija Erdokan ce traziti mesto na Hindukusu odakle su dosli

Bojan

12.10.2017. 22:36

Rama je odavno pokazao da je izgubio kompas...Srbija je neutralna drzava koja je u stanju da sama vodi svoju drzavu

ranko75

13.10.2017. 00:04

@Bojan - Mi u stanju da vodimo svoju drzavu? Kada se je Srbija zadnji put prosirila? Za vrene Milutina i njegovog sina Dusana, posle toga vec punih 6 vekova se samo smanjujemo u veliki je uspeh ako izvucemo nereseno da se ne smanjimo ili da u kompletu budemo pod necijom cizmom. Da nema Rusije mi bi brzo nestali, i zato neutralnost treba da bude ovakva :Amerikanci ili izvodite svoju bazu sa Kosova ili ce u Srbiji biti ruska radi neutralnosti.

ddd

12.10.2017. 23:31

Rama moze da ima samo komentare koji su nekulturni i provocirajuci ali ne treba reagovati na njih

Tash

12.10.2017. 23:31

E kad je Rama to rekao... mislim, pulen SAD i marioneta na njihovoj šahovskoj tabli.

Ivana

12.10.2017. 23:33

Hm, Pacoli i Rama su izgleda ljubomorni. Oni bi svoje biznis dilove da iznesu i Rusima, malo im što sa Amerima šuruju. Sramota bre.

zaliv.net

12.10.2017. 23:57

Pripadnik nacije koja u svojoj istoriji nema ni jedan oslobodilacki rat, ko god ih je okupirao oni su skidali gace sa osmehom....ovo me asocira na prostitutku koja prica o casti i postenju.

BELKA

13.10.2017. 11:48

Pravoslavne Ruse i Srbe rodila jedna Majka i time se Ponosimo i kao Braca i Sestre Volimo i zato smo Najveci i Neustrasivo Najaci a Najglavnije Podarili svetu Nauku - Tesla, Mendele itd, Literaturu - Tolstoy, Gogol, Andric, Dostoyevski itd Klasicnu Muziku Svetske Sahiste i Sportiste i Kosmonaute. a ko je onaj koji se stidi kazati da mu je turcic brat? taj isti nezna ko mu je otac niti ko mu je majka eh turcice ramcice bedan ko pile izgubljeno a sta turcici doprineli svetu sem narkotike i kradje.