Dostupni linkovi

Amerikanci eliminirani iz Mundijala, prvi put od 1986.


Ilustracija
Ilustracija

Nogometna momčad Sjedinjenih Američkih Država eliminirana je sinoć iz nastavka natjecanja za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, nakon što je sa 2:1 izgubila od Trinidada i Tobaga. Nakon 28 godina SAD ispada iz Svjetskog prvenstva.

Sjedinjene Države su prije 28 godina prekinule 40-godišnje odsustvo sa Svjetskog prvenstva iznenađujućom pobjedom nad Trinidadom i sada su im se 28 kasnije, šanse za prvenstvo u Rusiji 2018. završile na još zaprepašćujući način u istoj toj otočnoj zemlji.

Američkoj momčadi bio je potreban samo neriješen rezultat da bi išla dalje i eliminirala selekciju rangiranu u svjetsku tek na 99. mjestu, ali su od njega izgubili sa 2:1. Time se završilo sedam uzastopnih nastupa američke momčadi na svjetskim natjecanjima.

"Razočarali smo cijelu naciju danas", rekao je Omar Gonzales čiji je autogol u 17. minuti pokrenuo sunovrat.

Čak i poraz je mogao da im donese mogućnost ulaska u interkontinentalni baraž, ali samo ukoliko bi izgubili i Panama i Honduras, a da su SAD i jedan od tih rivala poraženi, Amerikanci bi završili četvrti u skupini i išli dalje u baraž idućeg mjeseca protiv Australije.

Odsustvo sa Svjetskog prvenstva u nogometu je ogroman udarac za Američki nogometni savez (USSF) koji je posljednjeg četvrt stoljeća postepeno gradio potporu publike i države, uz pomoć sponzora i televizijskih partnera. To je također trauma za televiziju FOX koja će prenositi naredna tri Svjetska prvenstva nakon što je preuzela prava od ESPN-a.

XS
SM
MD
LG