Najnovije vesti
Vesti Svet
Predsednica parlamenta Katalonije: Štetna odluka suda

Predsednica parlamenta Katalonije: Štetna odluka suda

Odluka španskog Ustavnog suda o suspendovanju sednice katalonskog parlamenta, koji je planirao da proglasi nezavisnost te pokrajine od Španije, šteti slobodi izražavanja, saopštila je danas predsednica parlamenta Katalonije Karme Forkadelj.

katalonija protesti Foto: Tanjug/AP
katalonija protesti
Foto: Tanjug/AP

Ona je, međutim, ukazala da parlament još nije doneo odluku o tome da li će u ponedeljak održati sednicu, prenosi Rojters.

Odluka španskog Ustavnog suda o sprečavanju održavanja sednice u ponedeljak i pre nego što je ona formalno sazvana "šteti slobodi izražavanja i pravu na inicijativu članova ovog parlamenta, još jednom pokazujući kako se sudovi koriste za rešavanje političkih problema", rekla je Forkadelj novinarima.

Ustavni sud Španije danas je doneo odluku o suspenziji sednice katalonskog parlamenta na kojoj se očekivalo da lokalni lideri jednostrano proglase nezavisnost Katalonije od Španije, i upozorio da će vodeći ljudi katalonskog parIamenta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću ukoliko budu ignorisali sudsku odluku.

Sud je ukazao i da će održavanje bilo kakve sednice iz prkosa biti smatrano ništavnim.

Rojters prenosi pisanje španskog lista "Pais" da je ova odluka usledila nakon što je Katalonska socijalistička partija pravno osporila sednicu, protiveći se njenom održavanju.

Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je danas katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od planova za jednostrano proglašavanje nezavisnosti tog regiona od Sspanije, kako bi "izbegli veća zla".