Subota, 10.04.2010.

16:19

HRT: Stanković nije prekršio kodeks

Novinar HRT-a Aleksandar Stanković nije prekršio etički kodeks kada je u emisiji zamolio gosta da glumi hrvatsku premijerku Jadranku Kosor.

Izvor: Tanjug

Default images

Vršilac dužnosti generalnog direktora HRT Josip Popovac zatražio je od te komisije mišljenje o slučaju emisije u kojoj je Stanković, urednik i voditelj emisije "Nedeljom u dva" Hrvatske televizije (HRT), sa gostom, novinarom Dragom Pilselom "izveo igrokaz".

Komisija je zaključila da Stanković nije prekršio profesionalne standarde i etički kodeks i da se na primeru slučaja porodice Drobac bavio pre svega ljudskim pravima i njihovim stanjem 1990-ih u Hrvatskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da Stanković u proteklih šest godina nije uspeo da direktno postavi pitanja premijerki.

Otuda je Stanković imao pravo, ne dovodeći u pitanje zakonitost, da postavi pitanje sticanja stanarskog prava Jadranke Kosor i da upozori na moralni aspekt, insistira na odgovorima, lično iznosi vrednosne sudove i istine i zauzima se za njih, pre svega kad je reč o političkim privilegijama i ljudskim pravima.

Komisija je ocenila da je Stankovićeva namera bila da pošalje svojevrsnu poruku političkoj eliti da kao privatne osobe čiji privatni život nije odvojen od njihovog javnog života, mogu i treba da razlikuju zakonito od etičkog.

Zaključeno je i da je Stanković, izgovorivši "idemo pokušati imaginirati", gledaocima jasno dao do znanja da gledaju i slušaju fikciju, a ne činjenice i stvarnost, pa se tako jasno ogradio od forme izveštavanja.

Posle te emisije Kosorova je reagovala preko svojih pravnih zastupnika uz tvrdnju da je Stanković, iznoseći neistine uvredljivog i klevetničkog sadržaja koje su, kako je rečeno, u više navrata argumentovano demantovane, imao nameru da isključivo našteti časti i ugledu premijerke.

O prijavi Stankovića Veću časti Hrvatskog novinarskog društva, koju je podnela premijerka Kosor, taj će organ po predsedniku Dragi Hedlu raspravljati najverovatnije krajem ovog meseca.

Momir i njegov brat Branislav su isterani iz stana u kome su živeli s roditeljima, sada pokojnim, a veteran koji se uselio dao im je stan koji je pre toga koristio.

Nekoliko godina nakon toga Branislav se ubio, a do danas Momir preživljava bez prihoda.

Veteran koji je zauzeo stan porodice Drobac otišao je posle nekog vremena, a stan je ministarstvo odbrane kao vlasnik dodelilo Jadranki Kosor ,koja ga je nakon nekog vremena i otkupila.

Državno tužilaštvo Hrvatske ocenilo je da je slučaj pravno čist i da premijerka nije kršila zakonske propise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: