"I Preševo poseban slučaj? Ne možemo ćutke preko uvreda"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da čeka reakciju EU i onih koji su rekli da je Kosovo poseban sluča, i upitao da li je sada i Preševo poseban slučaj.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 04.10.2017.

18:55

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Sve su kod nas, kad je Srbija u pitanju, posebni i specijalni slučajevi", rekao je šef srpske diplomatije

Dačić je pozvao EU da se nekada konkretno izjasni o temama koje se tiču Srbije i srpskog naroda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da je "Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom", misleći na poređenje Kosova i Katalonije. EU je zauzela stav da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će 10. oktobra doći u posetu EU i doneti pismo srpskih vlasti u kojem se traži da EU razjasni da li postoji poseban međunarodni zakon koji se primenjuje na države koje nisu članice EU.

Brnabićeva je, povodom navoda da Preševska dolina traži ujedinjenje s Kosovom po ugledu na španski region Kataloniju, kazala da to nije "otvoreno za debatu".

Upitana da li je sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina razgovarala o zahtevu da jug Srbije traži da se ujedini s Kosovom po ugledu na Kataloniju, Brnabićeva je kazala da nije i da neće razgovarati o tome.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju rekao je da Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda.

Nakon što je portal na albanskom "Preševa jone" objavio da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj uskoro omogućiti Albancima u Preševu i Bujanovcu da dobiju pasoš i državljanstvo Kosova, Prva televizija je posetila ta dva mesta. Lokalni političari nisu bili spremni za razgovor o pasošima, a građani su više zainteresovani za ekonomske, a ne za političke priče.

"Ne možemo ćutke da pređemo preko uvreda i laži o srpskom narodu"

Dačić je, povodom odlaganja posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, rekao da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima, koja se često čuje, ne realizuje u političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganja posete, ali da ne možemo ćutke da pređemo preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj.

"Iskreno da vas pitam - kako bi izgledala ta poseta? Da li možemo ćutke da pređemo preko optužbi i uvreda i laži koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj", upitao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

On je na prijemu u Ministartsvu spoljnih poslova rekao da predsednik Srbije sigurno ne bi išao u posetu protokolarnog karaktera, nego da probamo da rešavamo probleme.

"Sto puta smo rekli Hrvatima - manite se optužbi iz prošlosti, hajde da formiramo telo koje će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti, a da gledamo sadašnjost i budućnost", ukazao je ministar spoljnih poslova.

Navodi i da su ga novinari pitali da li se oseća odgovornim za odlaganje posete zbog rečnika koji koristi i istovremeno je upitao šta on kao ministar spoljnih poslova Srbije treba da radi.

"Ministar sam spoljnih poslova Srbije - nisam na izboru za mis sveta pa da želim mir u svetu, a nisam ni mislilac sa Tibeta koji treba da govori o svetskim problemima", kazao je Dačić.

Ministar je rekao da se tako ponaša i EU, koja ništa konkretno ne kaže kada treba nešto da kaže o Srbiji.

Navodi da "čeka Maju Kocijančić i onog drugog zvaničnika EK..." koji su rekli da je Kosovo specifičan slučaj.

"Je li sad i Preševo poseban slučaj? Sve su posebni i specifični slučajevi kada je Srbija u pitanju. Oglasite se nekad kada neko priča laži o Srbima i Srbiji", istakao je Dačić.

Upitao je kako to predsednik Srbije može da ode u Zagreb i da sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović "gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj".

"Predsednik da ide u posetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje", naglasio je Dačić i poručio da možemo da budemo najveći prijatelji, "ali za to je potrebno dvoje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: