Nagle promene vremena utiču na zdravlje [VIDEO]

Lekarima u borskoj Hitnoj službi pomoć ovih dana najviše traže hronični i kardiovaskularni bolesnici.
Pad, pa zatim porast temperature prethodnih dana doprineli su većem broju intervencija Hitne službe, kako u ambulanti, tako i na terenu. Prednjače viroze, zatim infekcije gornjih disajnih puteva, kao i mučnina, stomačni virusi i dijareja.
„Hronični i kardiovaskularni bolesnici se najviše javljaju. Zahlađenje je dovelo do porasta arterijskog krvnog pritiska, što znatno utiče na njihovo već narušeno zdravlje“, kaže dr Slađana Jovanović, specijalistkinja opšte medicine u borskom Domu zdravlja.
Srbija je na čelu statistike u Evropi, kada je u pitanju zloupotreba antibiotika, pa lekari savetuju da se lekovi ne uzimaju na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarima.
„Preventivno uzimanje antibiotika je velika greška. Tim činom pacijenti sebi ništa ne pomažu, svaki antibiotik ima dobre i loše strane, a mnoge bakterije više ne reaguju ni na jedan od antibiotika koji su nam dostupni“, napominje dr Jovanović.
Saveti svim hroničnim bolesnicima su – redovno javljanje izabranom lekaru, uzimanje propisane terapije, češća kontrola krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, pravilni higijensko dijetetski režim i normalna fizička aktvnost.
Izbegavanje cigareta i alkoholnih pića se podrazumeva, kažu lekari.